Kaja Kallas: gümnaasiumiastme sulgemine on omavalitsuse vaba valik (2)

BNS
Copy
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kuigi haridus- ja teadusministeerium pakub valdadele vallakoolide gümnaasiumiosa sulgemise eest toetust, kinnitas peaminister Kaja Kallas kolmapäeval riigikogu infotunnis, et tegemist pole riigipoolse korralduse või suunisega, vaid koolivõrgu planeerimine gümnaasiumiastmes on jätkuvalt omavalitsuse vaba valik.

«See on võimalus kohalikule omavalitsusele, see ei ole mingi kohustus. Ja see ei ole ka kuidagi seotud riigi eelarvestrateegiaga ega kuidagi kokku lepitud kokkuhoiumeetmetega. Lisatoetus on ette nähtud nendele kohalikele omavalitsustele, kes teevad otsuse mitte sulgeda kool, vaid gümnaasiumiaste, kus on vähe õppureid,» selgitas Kallas, lisades, et osas gümnaasiumides on tõesti väga vähe õpilasi.

Peaminister meenutas, et kui põhihariduse andmine on kohaliku omavalitsuse kohustus, siis gümnaasiumi pidamine on kohaliku omavalitsuse vabatahtlik ülesanne. «Nii et see, kas gümnaasiumiaste suletakse või ei suleta, on kohaliku omavalitsuse, kohaliku kogukonna otsus,» selgitas Kallas.

Tema sõnul võib gümnaasiumiosa sulgemisel riigi pakutavat lisatoetust kasutada näiteks muu koolivõrgu korrastamise otstarbeks ja omavalitsus saab ise otsustada, milleks ta seda lisatoetust kasutab. «Ka haridus‑ ja teadusministeerium teeb laialdasi arutelusid sel teemal, linnade ja valdade liiduga on arutelu juba plaanitud 31. jaanuaril. Ja jällegi, ma tahan rõhutada: oma koolivõrgu otsused teeb kohalik omavalitsus ise,» rääkis Kallas.

Valitsusjuht tõdes, et vaadata tegelikult seda raha, mis läheb omavalitsustel gümnaasiumiastmes õppe pakkumisele, siis kindlasti saab seda asja korraldada paremini. Samas rõhutas Kallas veelkord, et riik ei kirjuta siin midagi omavalitsustele ette.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles