Tallinna reaalkoolis on luubi all õpetajate järelkasv

PM Haridusportaal
Copy
Klassitund. Pilt on illustreeriv.
Klassitund. Pilt on illustreeriv. Foto: Peeter Langovits

Tallinna reaalkoolis toimub reedel ja laupäeval neljas rahvusvaheline reaal- ja loodusteadusliku hariduse konverents, mis on suunatud õpetajatele, ülikooli õppejõududele, haridustöötajatele, tulevastele õpetajatele ning haridusasutuste partneritele

Kõige olulisemaks teemaks on õpetajate järelkasvu teema, seda eriti reaal- ja loodushariduse valdkonnas.

Kohal on ning mõtteid jagavad haridus- ja teadusminister Liina Kersna, kantsler Kristi Vinter-Nemvalts, riigikogu kultuurikomisjoni liikmed Viktoria Ladõnskaja-Kubits, Helle-Moonika Helme, Eesti Haridustöötajate Liidu esimees Reemo Voltri, õpetajate ühenduste ja ülikoolide esindaja.

Tallinna reaalkooli direktor Ene Saar märkis, et praeguses Eestis on umbes poole üldhariduskoolide õpetajate vanuses üle 50, viiendik üle 60. «Kui uuringud osutavad, et õpetajate pikaajaline töökogemus on õpilaste õpiedukusega positiivselt seotud ja õpetajate vahetumine mõjutab hariduse kvaliteeti negatiivselt, siis ilmselt meie õpetajate vanuseline struktuur toetab seda uuringut. Samas ütleb õpetajate nii kõrge vanus ühiskonnale väga selgelt, et kiiresti on vaja tegevust jätkusuutlikkuse tagamiseks ja koolitada uut õpetajate põlvkonda. Ja sellega oodata lihtsalt ei saa.»

Tööjõuvajaduse seire- ja prognoosisüsteemi OSKA 2020. aasta uuringu järgi on iga neljas füüsikaõpetaja üle 60-aastane. Ülikooli on lõpetamas üks magistrikraadiga füüsikaõpetaja, kes tegelikult juba töötab koolis. Reaalne vajadus on igal aastal vähemalt 40 uut füüsikaõpetajat.

«Suvel ilmus meedias rõõmustav teade ülikoolidelt, et õpetajakoolitusse oli üllatavalt palju sooviavaldusi. Koolirahva palve ja soov: palun esitage ka statistikat selle kohta, palju päriselt asus õppima ülikooli esimesele kursusele õpetajaid, millistele erialadele ja kui palju neist järgmisel aastal jätkab. Kui palju neist jõuab viie aasta pärast sügisel koolidesse, miks valivad nad õpetaja elukutse asemel lõpuks ikkagi teise tee eneseteostuseks? Täna ei ole küsimus, kas õpetajate töötasu tõusis ühes kuus 10 või 20 eurot. Täna on peamine küsimus: kas leidub riigiisadel tahe leida eelarvelised vahendid hariduskriisini viiva õpetajate järelkasvu teema lahendamiseks,» rääkis Saar.

Konverents toimub Tallinna reaalkooli aulas. Õpetajate järelkasvu teemast kõneldakse kell 10.30–12.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles