Miks ei saa Tallinna Ülikool avada infoteaduse eriala?

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Tallinna ülikool
Tallinna ülikool Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Eile kirjutas Postimees, et kuigi Tallinna Ülikool on kahel korral taotlenud infoteadust ülikooli üheks vastutusvaldkonnaks, siis ei ole haridus- ja teadusministeerium ülikoolile seda rahuldanud. Miks see nii on? 

Haridus- ja teadusministeeriumi kõrghariduse valdkonna nõunik Sigrid Vaher ütles Postimehele, et kõrghariduses jaotuvad õppekavad ehk õpetatavad erialad õppekavagruppidesse, mille põhiselt antakse ülikoolile õpetamisõigus ning määratakse ka vastutusvaldkonnad. 

«Vastutusvaldkondade jaotamise eesmärgiks on see, et kõigis õppekavagruppides, kus meil Eestis õpet pakutakse, oleks vähemalt üks ülikool, kes vastutab selles grupis õppe läbiviimise, arendamise ja ka populariseerimise eest,» põhjendas Vaher.

Õpet peab pakkuma kõigis astmetes

Tema selgitusel on vastutusvaldkondade jaotamisel üheks põhimõtteks, et ülikool pakub vastavas grupis õpet kõigil kolmel astmel – see tähendab, et lisaks õppele tehakse valdkonnas ka teadust ja õpe on teaduspõhine.

«Infoteaduse õppekava kuulub ajakirjanduse ja infolevi gruppi ning selles puudub Tallinna Ülikoolil doktoriõpe,» rääkis ta ja lisas, et selles õppekavagrupis on vastutus Tartu Ülikoolil. «Seal on kõrghariduse I astmel infokorralduse õppekava, kus vastuvõetute arv on üle kahe korra suurem kui Tallinna Ülikoolis.»

Riik eraldab ülikoolidele tegevustoetust ühe summana ning ülikool autonoomse asutusena otsustab edasise eelarve kasutuse ise. «Ülikoolil on kohustus õpet pakkuda ja arendada vastutusvaldkondades ning vabadus pakkuda õpet ka vastutusvaldkonna välistel õppekavadel,» lisas Vaher. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles