Tallinna ülikooli senati otsusest sõltub infoteaduse eriala vastuvõtu avamine

Agnes Korv
, Haridusportaali toimetaja
Copy
Tallinna ülikooli senat arutab infoteaduse eriala, ehk tulevaste raamatukoguhoidjate saatust ülikoolis.
Tallinna ülikooli senat arutab infoteaduse eriala, ehk tulevaste raamatukoguhoidjate saatust ülikoolis. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tallinna ülikooli senat otsustab esmaspäeval, kas avada järgmisel aastal infoteaduse eriala vastuvõtt või mitte.

Tallinna ülikooli senatis on arutlusel ettepanek jätta 2022. aastal vahele vastuvõtt infoteaduse bakalaureuse õppekavale. Ülikooli teatel on see ettepanek sundinud mitmeid raamatyukoguhoidjaid murelike küsimustega nende poole pöörduma. 

Tallinna ülikooli kinnitusel väärtustab ülikool infokirjaoskust ja kultuuriteadlikkust ning peab raamatukogusid oma oluliseks koostööpartneriks. Küsimus kerkis aga päevakorda seetõttu, et Eestis on jaotatud ülikoolide vahel vastutusvaldkonnad ning ehkki Tallinna ülikool on kahel korral taotlenud infoteadust ülikooli üheks vastutusvaldkonnaks, ei ole haridus- ja teadusministeerium seda rahuldanud. Samuti ei toeta ministeerium ülikooli teatel vastutusvaldkonnaväliseid õppekavasid rahaliselt.

Ülikooli arendusprorektor Katrin Saks ütles, et ülikoolil on hea meel näha, et ka Eesti raamatukoguhoidjad ja nende juhid jagavad ülikooli muret infoteaduste eriala tuleviku üle. «Olukorras, kus kõrgharidus on alarahastatud, on ülikool sunnitud väga hoolikalt vaatama, millisel aastal mis õppekavadel vastuvõtt avada,» ütles Saks. Ta lisas, et hiljuti on ka Rektorite Nõukogu juhtinud tähelepanu sellele, et kõrghariduse jätkuva alarahastamise korral on ülikoolid sunnitud astuma samme, mis vähendavad kõrghariduse kättesaadavust Eesti ühiskonna jaoks olulistel õppekavadel.

Saks lisas, et kui viimastel aastatel on kasvanud Eestis nii keskmine brutopalk, tarbijahinnaindeks kui ka õpetajate palk, siis ülikool jääb praeguse rahastuse tõttu muust ühiskonnast maha.

Tallinna ülikool avaldab uudise õppekavaga seotud otsusest pärast tänast senati istungit ülikooli kodulehel.

Tallinna Ülikooli senati istung algab täna kell 14. Senat vastutab ülikooli teadus-, arendus-, loome- ja õppetegevusega seotud oluliste otsuste tegemise eest. Ka otsustab senat õppekavade vastuvõtu avamise igaks õppeaastaks.

Senatisse kuuluvad ametikoha järgi rektor, prorektorid, valdkonnajuhid, akadeemiliste üksuste ja asutuse direktorid ning valitavate liikmetena akadeemiliste töötajate ja üliõpilaste esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles