Ukraina soovib kasutada Eesti kogemust haridusreformide elluviimisel

Copy
Kristina Kallase sõnul on Eesti valmis pakkuma Ukrainale abi haridusreformide vallas
Kristina Kallase sõnul on Eesti valmis pakkuma Ukrainale abi haridusreformide vallas Foto: Haridus- ja teadusministeerium

Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas viibis sel nädalal Ukrainas, kus leidis kinnitust, et Eesti maailmatasemel haridusekspertiis on Ukraina hariduse reformimisel väga oodatud.

Kallas kohtus Ukraina presidendi abikaasa proua Olena Zelenskaga, ministrite, ülemraada liikmete ning oblasti haridusjuhtidega. Samuti külastas minister lasteaedu, koole ning pidas ülikoolis avaliku loengu. Koostöös välisministeeriumiga toimunud äriseminaril lõid Eesti haridustehnoloogia ettevõtted kontakte Ukraina turule laienemiseks. Minister kinnitas Ukrainale Eesti vankumatut toetust sõja võitmiseks ja jätkuvat valmisolekut olla võtmepartneriks riigi haridusvaldkonna ülesehitamisel.

Kallase sõnul andis Ukrainas käik kinnitust, et Eesti maailmatasemel haridusekspertiis on Ukraina hariduse reformimisel väga oodatud. «Kiievis leppisime kokku, et Eesti jätkab Ukrainas haridustaristu taastamist ning Eesti eksperdi akadeemik Jaak Aaviksoo abil käivitatakse ühiselt kõrghariduse reformid Ukrainas. Lisaks oli Ukrainal suur huvi alustada koostööd laste ja noorte vaimse tervise vallas, kus Eesti digilahendused on juba täna kasutusel paljudes Ukraina koolides ning lasteaedades. Töös on ka ühisprojektid Ukraina õpetajakoolituse ja kutsehariduse kaasajastamiseks ning uudse noortekeskuse loomiseks,» selgitas minister. «Täna, kus Eesti haridus on maailma tipus, on Ukrainas suur tung saada meilt ekspertiisi oma hariduse kaasajastamiseks ja digitaliseerimiseks.»

Suured reformid

Minister avaldas tunnustust, et Ukrainas on jätkuvalt lootust ja jaksu sõja ajal ellu kutsuda suuri muutusi. «Oli eriti tore näha, et vaatamata sõjale on Ukrainas toimumas suured haridusreformid ja ülesehitus on hoo kätte saanud. Paraku saime ka ise õhuhäire käigus kogeda, kuidas toimub õppetöö varjendis. See on Ukraina laste ja noorte uus reaalsus, millega me ei tohi leppida. Venemaa tegevus on ebainimlik ning Eesti kohus on Ukraina võidule kaasa aidata,» sõnas Kallas.

Kristina Kallase kohtumisel Ukraina presidendi abikaasa proua Olena Zelenskaga tänas viimane Eestit vankumatu ja hädavajaliku toetuse eest. Lepiti kokku, et Olena Zelenska fondi juhtkonnaga alustatakse koostööd laste ja noorte vaimse tervise toetamise teemadel. Meie MTÜ-d ja EdTechid, kes juba praegu tegutsevad paljudes Ukraina koolides, on fondile silma jäänud ja pakuvad neile huvi.

Kiievis võõrustas Kristina Kallast ka Ukraina haridus- ja teadusminister Oksen Lisovyiga koos aseministritega. Kohtumisel otsustati käivitada koostöö süsteemsete reformide läbiviimiseks Ukraina kõrghariduses. Eesti ekspert Jaak Aaviksoo nimetati kuueliikmelisse Ukraina kõrghariduse nõukokku, mille eesmärk saab olema kõrgharidusreformi nõustamine.

Eesti noorsootöö avaldab muljet

Kohtumisel noorte- ja spordiministri Matvii Bidnyiga avaldasid Eesti noorsootööpraktikad Ukraina poolele muljet. Kristina Kallas kinnitas, et Eesti jätkab sõjas kannatada saanud taristu taastamisega ning Eesti Arengukoostöö Keskuse ESTDEV juhtimisel luuakse Malõni linna uudne noortekeskus.

Koostöös Eesti välisministeeriumiga toimus Kiievis ka Eesti haridustehnoloogia ettevõtete äriseminar, mille raames tutvustasid Eesti EdTech’id oma lahendusi, et luua uusi kontakte ja koostöökokkuleppeid. Huvi Eesti haridustehnoloogia lahenduste vastu on suur. Näiteks on üks Eesti lahendustest Triumph Health juba täna kasutusel 80 Ukraina koolis.

Kiievis Taras Ševtšenko nimelises Riiklikus Ülikoolis pidas Kristina Kallas avaliku loengu Eesti hariduse eduloost ning Ukraina võimalustest.

Samuti külastati visiidi jooksul Zhytomyri oblastit. Sealses kutsehariduskeskuses viib Eesti ellu kutsehariduse innovatsiooniprojekti, mille keskmes on ettevõtlusõpe. Zhytomyris tutvuti ka kohaliku lütseumi tegemistega, mis tegutseb 2017. aastal algatatud uudse programmi «Uus Ukraina kool» alusel. Delegatsioon käis ka Zhytomyri Tehnikaülikoolis, mis oma 7500 tudengiga ja teedrajavate õppekavadega on riigi üks tippülikoole. Piirkonnas hiljuti Eesti toetusel valminud Ovrutši lasteaed jagas Eesti delegatsiooniga oma kogemusi. Eesti koolitab lasteaia personali ning Zhytomyri oblasti lasteaiajuhte.

Ukraina visiidi lõpetas Eesti delegatsiooni kohtumine ülemraada hariduskomisjoni esimehe Serhii Babakiga. Arutati vajadusi haridusuuendusteks ning Ukraina pool kinnitas, et vajab Eesti tuge täna rohkem kui kunagi varem.

Tagasi üles