Vaimse tervise päeval kõlab koolikella asemel tuntud näitlejate naer

Copy
Koolikell. Pilt on illustratiivne.
Koolikell. Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm

Tallinna Koolitervishoiu kooliõed ja vaimse tervise õed teevad ligi 90 Tallinna koolis kampaania «Naerul on väge», mille käigus asendatakse koolides neljapäeval, ülemaailmsel vaimse tervise päeval koolikella helin naeruga.

Tuntud Eesti näitlejate naeru salvestused on pärit Eesti Rahvusringhäälingu raadioteatri arhiivist. Nende hulgas nii legendaarsete näitlejate isikupärast itsitamist kui ka noorema põlvkonna näitlejate lagistamist, mille äratundmiseks peab olema tähelepanelik kõrv.

Tallinna Koolitervishoiu andmetel on ligi kaks kolmandikku õpilaste tervisemuredest seotud vaimse tervisega. Sihtasutuse vaimse tervise õe Eve Viilmaa sõnul on koolilaste sagedasemad kaebused seotud ärevuse, masenduse, unehäirete ja üksildustundega. «Vaimse tervise muredega õpilastel on võrreldes oma eakaaslastega kehvemad õpitulemused, rohkem koolist puudumisi ning ka suurem risk koolist väljalangemiseks,» märkis Viilmaa.

Alanud õppeaastast töötab Tallinna Koolitervishoiu ridades kuus vaimse tervise õde, kes teevad iga päev koostööd ligi 90 kooliõega. Sihtasutuse meeskonnal on vaimse tervise edendamisel olulisel kohal ennetustöö.

«Teadlikkuse kasvatamise kaudu saame luua eeldused heaks vaimseks terviseks. Nuputasime, kuidas tõmmata sellele olulisele teemale tähelepanu, ja leidsime, et naerul on selles eriline roll. Teame kõik, et naerul on positiivne mõju meie tervisele – see aitab suurendada vastupidavust ja vähendada stressi, samuti loob positiivsema ellusuhtumise. Seetõttu otsustasime vaimse tervise kuul keskenduda just naerule, et tuua rohkem rõõmu ja naeru meie igapäevasesse ellu,» selgitas Viilmaa.

Tallinna Koolitervishoiu vaimse tervise kampaania «Naerul on väge» kutsub kooliperesid vaimse tervise päeval asendama koolikella lõbusa naeruga. Kui koolis puudub koolikell, on naeru võimalik kuulata ka arvuti kõlaritest. Koolides on infoekraanidel naeruteemalised posterid, mis toovad esile naermise positiivsed omadused. Samuti on kooliperedel võimalus panna teadmised proovile naeruteemalises viktoriinis. Tegevused võivad sõltuvalt kooli enda otsusest väldata kuni oktoobri lõpuni.

SA Tallinna Koolitervishoiu vaimse tervise õed teevad regulaarselt sisekoolitusi, et kooliõed õpiksid paremini märkama õpilase vaimse tervise probleeme, eristama nende raskust ja hindama sekkumise kiirust. Kooliõpilased saavad pöörduda tervisemurede või vaimse tervise küsimustega otse kooliõdede poole, kes omakorda konsulteerivad vaimse tervise õdedega. Koostöö eesmärk on võimalikult varajane vaimse tervise probleemi märkamine ja esmase abi andmine. Sihtasutus julgustab ka vanemaid mure korral küsima koolist võimalusi abi saamiseks.

Sihtasutus Tallinna Koolitervishoid on Eesti suurim kooliõdesid ühendav organisatsioon, kuhu kuulub ligi 100 tervishoiutöötajat, kes hoolitsevad 57 000 lapse eest 90 koolis. Koostöös lapsevanemate, koolipersonali ja teiste spetsialistidega on kooliõed abiks õpilaste tervise edendamisel ja heaolu toetamisel.

Märksõnad

Tagasi üles