Rakenduskõrgkoolid: välistudengite arvu langus tuleb pidama saada (1)

Copy
Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli rektor Ülle Ernits leiab, et välistudengite arvu langusele tuleb kärmelt lahendus leida.
Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli rektor Ülle Ernits leiab, et välistudengite arvu langusele tuleb kärmelt lahendus leida. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti rakenduskõrgkoolid võtavad 15. oktoobril toimuval visioonipäeval «Tarkusele avatud Eesti» luubi alla välistudengite arvu püsiva languse ning Eesti talendipoliitika.

Eesti rakenduskõrgkoolide rektorite nõukogu esimehe ja Tallinna Tervishoiukõrgkooli rektori Ülle Ernitsa sõnul seisab Eesti teelahkmel. «Nii kõrgkoolid kui tööandjad vajavad välistalente, kuid meie piirid muutuvad julgeolekukaalutlustel üha suletumaks. Eesti kuulub täna Euroopa Liidus nende erandliku nelja riigi hulka, kus välistudengite arv kasvamise asemel kahaneb,» rääkis Ernits.

«Samal ajal on meie naaberriigid valinud vastupidise suuna, Soomes on välistudengite arv kasvanud 60 ja Leedus 33 protsenti. Selline poliitika on mitte väline sund või paratamatus, vaid Eesti enese valik,» lisas Ernits.

15. oktoobril Ülemiste linnakus Öpiku konverentsikeskuses toimuval visioonipäeval «Tarkusele avatud Eesti» otsivad rakenduskõrgkoolid koos tööandjate, ettevõtjate ning haridus- ja julgeolekuekspertidega vastust küsimusele, millist talendipoliitikat Eesti vajab?

Ernitsa sõnul leiavad Eesti rakenduskõrgkoolid, et lootmine ei ole strateegia - kõrghariduse, majanduse ja ühiskonna ees seisvatele väljakutsetele tuleb leida lahendused. «Teame kõik, et ühelt poolt on meil majanduslangus ja tööjõupuudus ning teiselt poolt kummitab vananeva rahvastiku vajadus sotsiaal-ja tervishoiuteenuste järele. Seepärast on oluline kokku leppida kõigile osapooltele vastuvõetavas ja Eesti huvidele vastavas talendipoliitikas ning tagada, et muutuksime taas avatud ja atraktiivseks riigiks,» selgitas Ernits.

Rakenduskõrgkoolide visioonipäeval jagavad oma mõtteid president Kersti Kaljulaid, haridus- ja teadusminister Kristina Kallas, poliitik Andrus Ansip, Euroopa rakenduskõrgkoolide võrgustiku EURASHE president Hannes Raffaseder, politsei-ja piirivalveameti peadirektor Egert Belitšev, Eesti Tööandjate Keskliidu juht Hando Sutter, Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu, Mainor AS-i juhatuse esimees Kadi Pärnits, julgeolekuekspert Erkki Koort, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Sandra Särav, haridus- ja teadusministeeriumi asekantsler Renno Veinthal, haridus- ja noorteameti Study in Estonia juht Eero Loonurm, Ericsson Eesti personalijuht ja juhatuse liige Marge Rehepapp, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia rektor Ivari Ilja, rakenduskõrgkoolide rektorid ja mitmed teised oma valdkonna tipud. Päeva modereerib Urmas Vaino.

Tagasi üles