Kristina Kallas kõrghariduse rahastusest: ega siin kellelgi kiireid ideid ei ole

Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas.
Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas. Foto: Tairo Lutter

Täna sai esimest korda kokku kõrghariduspoliitika töörühm ning arutati, millised on võimalused ning nägemused eraraha kaasamisel kõrghariduses. 

Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas (Eesti 200) rõhutas, et tegemist oli esimese arutelu ringiga ülikoolide, kõrgkoolide ja ettevõtjate esindajatega, selle kohta, et kõrghariduse rahastus aastast 2027 veidi langeb. «Enam tõusu ei ole ja meil ei ole võimalik sellise rahastusmudeliga ehk siis lausalise tasuta eestikeelse kõrghariduse rahastusega edasi minna. Me ei jaksa iga aasta 15 protsendi võrra seda tõsta. Ja lauaring selle koha pealt, et mis need kõrghariduse rahastamise eraraha kaasamise võimalused on,» lausus Kallas. 

Arutelu ringis olid näiteks universaalse administreerimistasu kehtestamine (500 eurot igalt üliõpilaselt), välisüliõpilaste arvu suurendamine. «Ka õppemaksude kehtestamine teatud populaarsetel erialadel. Reeglina tuuakse näiteid õigusteadusest, ärindusest ja haldusest. Kõik need mõtted me arutasime täna läbi,» kirjeldas Kallas. 

Tagasi üles