Koolitoitlustaja Daily avab taas kõigile huvilistele koolisööklate uksed

Copy
Koolitoit Mustamäel
Koolitoit Mustamäel Foto: Juta Kübarsepp

Juba viiendat aastat kutsub Eesti suurim koolitoitlustaja Daily esmspäevast lapsevanemaid ja teisi huvilisi lõunale koolisööklatesse, et kummutada koolitoiduga seotud müüte.

Daily kaubanime all tegutseva Baltic Restaurants Estonia tegevjuhi Aaro Lode sõnul on avatud koolisööklate nädal mõeldud just selleks, et kõik huvilised saaksid ise veenduda koolitoidu kvaliteedis. «Lapsevanemate suhtumine ja arvamus koolitoidust põhineb tihti nende enda paarikümne aasta tagustel mälestustel. Soovime läbi avatud uste pakkuda võimalust tulla ja näha kaasaegset koolisööklat ja maitsta toitu, mida igapäevaselt õpiastele pakutakse,» rääkis Lode.

Samuti julgustas Aaro Lode ka kõiki teisi koole, kus Daily koolitoitu ei paku, algatusest osa võtma ning oma koolisöökla uksi lapsevanematele avama. «Nädala eesmärk on ju näidata, et koolitoit on tegelikult ka toitev ja mitmekülgne. Iga lapsevanem võiks huvi tunda, kuidas toit tema lapse koolis maitseb,» sõnas Lode.

Lisaks lapsevanematele oodatakse koolidesse muuhulgas ettevõtjaid, poliitikuid ja ametnikke, kelle otsustest sõltub koolitoidu rahastamine ja selle kaudu ka kvaliteet.

Avatud koolisööklate nädal toimub 11. oktoobrini 70 koolis üle Eesti. Külastaja saab portsjoni kätte koolilõuna raha eest, mis varieerub kooliti, aga jääb enamasti alla kahe euro – näiteks Tallinnas maksab eine 1,83 eurot.

Jelena Pchela, Tallinna Mustjõe gümnaasiumi Daily koolisöökla juhatja sõnas, et nende kool osaleb avatud koolisööklate projektis teist aastat. «Möödunud aastal saime väga positiivset tagasisidet. Mitmed lapsevanemad tulid koolitoitu proovima just selle pärast, et lapsed kodus kiidavad,» rääkis Pchela. «Kui vanemad ise koolis käisid, siis neil ei olnud valikuid. Nüüd aga mitu sooja lisandit ja erinevad salatid - üllatutakse, kuidas on võimalik 1,83 euro eest sellist toiduvalikut pakkuda.»

Daily pakub koolides iga päev puhtast toorainest valmistatud roogasid – praade, suppe ja magustoite. Tooraine valikul eelistatakse kohalikke juur- ja köögivilju ning piimatooteid.

Daily nime all tegutsev Baltic Restaurants Estonia AS on Eesti suurim koolitoitlustaja, kes pakub toitlustust 85 koolis ja 60 koolipuhvetis üle Eesti.

Paraku käib koolitoiduga kaasas hulga müüte, mille kummutamine on väljakutse kõigile toitlustajatele. Selleks, et avatud koolisööklate nädalal oma silmaga veenduda, mis on muutunud ja mõista, kuidas kaasaegne koolisöökla toimib, lükkab Baltic Restaurants Estonia turundusjuht Tiiu Endrikson ümber viis enam levinud müüti.

Müüt 1: Koolitoit ei ole mitmekülgne

Baltic Restaurants Estonia viib igal aastal Daily koolisööklates üle Eesti läbi heaolu-uuringut, millele vastavad nii lapsed, koolipere kui lapsevanemad. Viimasest uuringust, millele vastas ligi 12 000 last, selgus, et koolitoitude mitmekesisust hindab heaks või väga heaks 59 protsenti õpilastest. Samas vaid 37 protsenti lapsevanemaid hindas, et nende laps peab koolitoidu valikuvõimalusi heaks või väga heaks – erinevus on lausa 22 protsendipunkti. Tiiu Endriksoni sõnul on see paraku väga kõnekas näide, et koolitoiduga käivad endiselt kaasas erinevad müüdid ja arvamused ning lapsevanemad tegelikult ei teagi, et nende laps on toiduga rahul.

«Samuti korraldatakse aasta jooksul erinevaid teemanädalaid, kus õpilastele tutvustatakse tavapäraste koduste roogade kõrval ka erinevate riikide toite ja maitseid. Näiteks oktoobri teises pooles toimub Aasia toitude teemanädal, mis on küsitluse järgi üks õpiaste lemmikuid,» selgitas koolitoitlustaja.

Müüt 2: Koolitoit tuleb keskköögist ja on koguaeg sama

Baltic Restaurants Estonial ei ole keskkööki ning pea kõigis koolides asuvad kohapeal kaasaegsete külm- ja kuumköögiseadmetega varustatud köögid, kus töötavad professionaalsed kokad. Õpilastel on lõunasöögiks võimalik valida iga päev koolisööklas valmistatud vähemalt kahe sooja lisandi ja salati vahel. «Näiteks pakutakse kõigis Daily koolisööklates prae kõrvale viit erinevat salatit, kuid vaid 8% vastanud lapsevanematest oli sellega kursis. Mitmes omavalitsuses saab valida ka erinevate praadide ja suppide vahel,» selgitas Endrikson.

Daily koolisööklates on iseteenindusletid ning iga laps saab ise teha valiku, millist lisandit ja salatit ta oma prae kõrvale soovib või kui palju suppi taldrikule tõstab.

Müüt 3: Koolitoitu tehakse kõige madalama kvaliteediga toorainest

Tegelikkuses on nõudmised koolitoidu toorainele väga kõrged ning mahetooraine kasutamise osakaal kasvab igal aastal. Tiiu Endrikson märkis, et alates sellest sügisest tarvitatakse kõigis Daily sööklates ainult vabapidamisel kanade mune ning juba aastaid eelistatakse võimalikult kohalikku toorainet. «Koolitoit valmib igas koolisööklas kohapeal ning on loogiline, et me soetame ka tooraine, näiteks juurviljad ja munad just koolilähedasest piirkonnast,» rääkis Endrikson.

Müüt 4: Koolipuhvetid müüvad ainult saiakesi ja limonaadi

Koolipuhvetite menüü on viimase 15 aastaga väga palju muutunud. Daily koolipuhvetites limonaade ei müüda ning need on asendatud mahlade ja erinevate kuumade jookidega. Samuti pakutakse koolipuhvetis samas koolisööklas värskelt valmistatud võileibu ja smuutisid. Kartulikrõpsude asemel leidub lettidel pähkli- ja puuviljasegusid ja täisteraküpsiseid.

«Koolipuhveti eesmärk on pakkuda võimalust osta veel midagi täiendavat kui koolilõunast jääb väheks, et pikk koolipäev mööda saata või pärast koolipäeva toimub mõni hobiring, mis päeva pikemaks venitab,» selgitas Baltic Restaurants Estonia turundusjuht.

Müüt 5: Avatud koolisööklate nädala jaoks luuakse eraldi tavapärasest maitsvam ja uhkem menüü

«Kinnitame, et see ei ole kindlasti nii. Menüü kokku panemine kõigile koolidele toimub eraldi tootearendusosakonnas ning igas koolis on vastavalt omavalitsuse nõuetele ja eelarvele koostatud menüü,» selgitas Tiiu Endrikson. «Avatud koolisööklate nädalal pakutav toit on täpselt see, mida saavad ka õpilased.»

Menüüd on koolide kodulehtedel tavaliselt avalikult üleval ning kõigil on võimalik nendega aasta läbi tutvuda ja veenduda pakutavas valikus.

Tagasi üles