E-rehkendus ei läinud nii hästi, kui arvasid? Matemaatikaõpetaja soovitab, kuidas paremini teha (1)

Copy
Loe õpetaja soovitusi, kuidas paremini arvutada.
Loe õpetaja soovitusi, kuidas paremini arvutada. Foto: Gerd Altmann / Pixabay

Kui Tallinna Tehnikaülikooli eestvõttel toimunud tänane üleriigiline e-rehkendus ei läinud hästi, siis ei tasu veel meelt heita. Magistrant Martin Paalits, kes on õpetanud matemaatikat nii lastele, teismelistele kui ka täisealistele, pakub välja viis tegevust, mis aitavad suurendada huvi matemaatika vastu ning hoida vaimu erksana.

On loomulik, et paljud elu jooksul õpitud asjad kipuvad ununema, aga aju treenida ja mõnusalt matemaatikaga tegelda saab igal hetkel, isegi puhates, rõhutab aastaid väga erineva võimekusega noortele matemaatikatunde andnud Paalits. Tema peamine sõnum on – matemaatika õppimiseks ei ole keegi kunagi liiga vana: «Olen õpetanud isegi üle 30-aastaseid, kellel on olnud algteadmised nõrgad, aga kokkuvõttes on nad hästi hakkama saanud.»

5 soovitust

1. Arvuta peast! Ükskõik kas oled kaupluses, kohvikus või pead niisama oma sisse- ja väljaminekuid kokku lööma, ära kasuta kalkulaatorit, vaid proovi peast arvutada. «See on parim treening,» soovitab Paalits, «olen kurbusega märganud, et noored kasutavad kogu aeg kalkulaatorit, ilma selleta ei osata justkui üldse arvutada.»

2. Lahenda iga päev sudokut. Neid leiab igalt poolt – internetist, paberlehest, on olemas sudokuraamatud, mida saab poest osta. Muudkui lahenda ja su matemaatiline võimekus paraneb.

3. Lahenda ristsõnu! Kui oled algaja, võid alustada lihtsamate ristsõnadega ning seejärel liigu üha keerulisemate lahendamise suunas. Ole valmis, et sellest võib saada su hobi või lausa sõltuvus.

4. Proovi kokku panna Rubiku kuubikut! Üks Islandi tüdruk õpetas mind seda kokku panema. Nüüd mängin sellega üsna tihti ja tänu pidevale harjutamisele suudan kõik värvid kokku saada.

5. Loe raamatuid! Lugemine (ja loetu peale mõtlemine, selle edasi jutustamine) hoiab mõtte erksa ja muudab ka matemaatika õppimise lihtsamaks. Kui sõidad bussi või rongiga või tead, et pead kusagil pikemalt paigal olema, pane telefon ära taskusse ja võta välja raamat. Kui see tundub igav, tehke sõpradega võistlus – kes kui mitu raamatut nt puhkuse ajal läbi loeb.

Kui elad linnas või oled autoroolis, siis jälgi ümbrust, ära ohtlikes olukordades peastarvutamise või ristsõnade lahendamisega tegele.

Tänasel esimesel e-rehkendusel osales ligi 20 000 inimest

E-rehkendusel osales kokku 19 191 inimest, kellest oma vastused saatis ära 11 019. 12 küsimusele andsid kõik õiged vastused 95 osavõtjat.

Tallinna Tehnikaülikooli, Eesti Rahvusringhäälingu ja SEB Panga koostöös korraldatud e-rehkendus toimus esimest korda ja nii suur huvi tuli eestvedajatele üllatusena.

Kõige kiiremini vastas kõigile küsimustele õigesti Võru Gümnaasiumi matemaatikaõpetaja Piret Hordo, kellel kulus selleks veidi alla 20 minuti. Kolme kiireima lahendaja hulka mahtusid ka parim gümnaasiumiõpilane Kaspar Palmsaar Pärnu Koidula Gümnaasiumist ja Pirita Majandusgümnaasiumi matemaatikaõpetaja Kelly Paabut.

Kõigi ligi saja õigesti vastaja vahel loositi välja SEB Panga peaauhind 1234 eurot, mille sai Eduard Šengals. Kõikide kategooriate võitjatele paneb auhinnad välja TalTech.

Parim gümnaasiumiõpilane Kaspar Palmsaar saab tulla sisseastumiseksamiteta õppima TalTechi vabalt valitud erialale. Parim põhikooliõpilane Konrad Matto Kärdla Gümnaasiumist saab auhinnaks iPadi TalTechi vilistlaskogult ja AirPodid tudengiorganisatsioonilt Juuliuse Jüngrid. Parimale õpetajale Piret Hordole on auhinnaks vabalt valitud täiendkoolitus tehnikaülikoolis, selle paneb välja rektor Tiit Land. Parim muu osaleja Riho Klement saab vabalt valida TalTechist ühe mikrokraadi, auhinna paneb välja TalTechi avatud ülikool.

Tallinna Tehnikaülikooli rektor Tiit Land lahendas e-rehkenduse ülesandeid Kohtla-Järve Gümnaasiumis koos Ida-Virumaa noortega.

Kuigi võistlus on läbi, saab e-rehkenduse keskkonnas ikka ülesandeid lahendada. Järgmine e-rehkendus on 2025. aastal oktoobri alguses.

Tagasi üles