Kristina Kallas: liikumine peaks olema koolipäevade lahutamatu osa

Copy
Liikumine ja sportimine tuleb kasuks igas vanuses inimestele.
Liikumine ja sportimine tuleb kasuks igas vanuses inimestele. Foto: Marianne Loorents

Esmaspäeval alguse saava Spordinädala patroon, haridus- ja teadusminister Kristina Kallas rõhutas, et liikumine peaks olema koolipäevade lahutamatu osa.

Spordinädala eesmärk on tõmmata tähelepanu kehalisele aktiivsusele ja tervislikele eluviisidele. Spordinädalal toob Eestis üle tuhande sündmuse lasteaedadesse, koolidesse, spordiklubidesse, ettevõtetesse ja mujale.

Kristina Kallas, kes on tänavuse Spordinädala patroon, kutsub kõiki Eesti koole üles pöörama suuremat tähelepanu õpilaste igapäevasele liikumisele. «Liikumine peaks olema koolipäevade lahutamatu osa, see parandab õpitulemusi ja aitab hoida vaimset tervist,» rõhutas Kallas.

Liikuma peaks ka vahetundides

Ta kutsus kõiki õpetajaid, õpilasi ja lapsevanemaid üles leidma võimalusi, et lapsed saaksid rohkem liikuda, mitte ainult liikumisõpetuse tundides, vaid ka vahetundides ja koolivälisel ajal. «Olen kutsunud üles ka koole oma staadionid avatuna hoidma, et kõigil oleks koht, kus sportlikult aega veeta. Liigume koos!»

Liikumisharrastuse kompetentsikeskuse juht Alo Lõoke rõhutas, et liikumine on üks kättesaadavamaid ja kindlamaid viise tervena elatud aastate juurde saamiseks. «Meil on väga hea meel selle üle, et koolid ja lasteaiad on igal aastal olnud väga aktiivsed nii liikumissündmuse algatamisel Spordinädalal kui ka liikumist väärtustava kultuuri loomisel laiemalt,» rääkis Lõoke.

Tema sõnul on paljud haridusasutused ühinenud liikuma kutsuva kooli programmiga ning panustavad laste igapäevasse aktiivsusesse. «Selleks, et liikumisest saaks üldine sotsiaalne norm, mis aitab tervel Eestil tervena püsida, on oluline nende initsiatiividega jätkata - teha kõik koolid ja lasteaiad liikuma kutsuvateks ning võimaldada õpilastele iga päev liikumistunde,» lisas Lõoke.

Teatejooks 14 000 osalejaga

30. septembrini toimuv Spordinädal pakub suurepärast võimalust teadvustada liikumise tähtsust ja ühendada kogu koolipere erinevate aktiivsete tegevustega. Ürituse raames toimuvad üle Eesti mitmed liikumis- ja spordisündmused, mis on kättesaadavad kõigile huvilistele. Liikumisnädala üks tähtsündmusi on esmaspäeval 19. korda toimuv Eesti koolinoorte heategevuslik teatejooks, mis toob 5.–9. klasside õpilased jooksma staadionitele ja parkidesse. Sel korral on osavõtt rekordiline, stardib 14 000 last.

Minister Kristina Kallas võtab osa 28. septembril toimuvast #BeActive Night kogupere päevast Tallinnas Kalevi keskstaadionil.

Spordinädal sai alguse Eestis 2015. aastal, kui Euroopa Komisjoni initsiatiivil hakati tähistama Euroopa spordinädalat. Eestis on sellest kujunenud suur liikumist ja tervislikku eluviisi propageeriv sündmus, mis hõlmab erinevaid üritusi koolides, töökohtadel ja kogukondades. Nädal toob kokku tuhandeid inimesi, kes võtavad osa teatejooksudest, spordivõistlustest ja muust liikumisaktiivsust soodustavast tegevusest. Spordinädalat korraldab SA Liikumisharrastuse kompetentsikeskus, kaasrahastab Euroopa Liit.

Tagasi üles