Õpetajad: valitsus vastutab meie töörahu tagamise eest

Copy
Eesti Haridustöötajate Liidu esimehe Reemo Voltri sõnul vajavad õpetajad kinnitust, et nende töö on väärtustatud
Eesti Haridustöötajate Liidu esimehe Reemo Voltri sõnul vajavad õpetajad kinnitust, et nende töö on väärtustatud Foto: Margus Ansu

Jaanuaris õpetajate poolt Eesti Haridustöötajate Liidu (EHL) ja valitsuse esindajana haridus- ning teadusminister Kristina Kallase vahel allkirjastatud ning streigi lõpetanud dokument kehtib endiselt, millega valitsus on võtnud omale kohustuse töörahu tagamiseks, meenutavad õpetajad.

«Riigieelarve strateegia läbirääkimised valitsuses on lõppenud ning avalikkusele annavad ministrid üpriski süngetes toonides ülevaateid eesootavate kärbete ja koondamiste osas. Avaldasime minister Kristina Kallasele toetust esitada valitsusele ettepanek õpetajate palkade alamäära tõusuks 2025 aastal 1900 euroni. See oleks küll mööndustega, kuid siiski positiivne signaal õpetajaskonnale nende ameti väärtustamisest ning samm lähemale valitsuserakondade valimiseelsete lubaduste täitmisele,» märgib EHL.

Liidu esimehe Reemo Voltri sõnul ootavad õpetajad riigilt nii lubaduste täitmist kui tulevikku suunatud planeerimist, mis arvestaks üha süveneva kriisiga õpetajaskonna puuduse näol. «Võrreldes eelmise aastaga oli palgatõus 71 eurot, mille suuresti võitlesid õpetajad välja streigiga» ütles Voltri. «Loomulikult on arusaadav riigi rahaliselt keeruline seis niivõrd turbulentses julgeolekuolukorras. Kuid teatud riigi alustalad, nagu haridus, ei tohi siiski kannatada!» lisab Voltri.

Streigi järgselt alustas haridus- ja teadusministeerium haridusleppe läbirääkimisi, mille raames soovitakse paika saada näiteks üldhariduskoolide õpetajate karjäärimudel. Kuid streigi lõpetanud ja töörahu tagavas lepingus on selgelt kirjas ka punkt kollektiivlepingu läbirääkimiste alustamisest.

«Uut streiki tuleks kindlasti vältida. Kui valitsus ei ole siiski suuteline 2025 aastal liikuma õpetajate palkadega lubatud Eesti keskmise palga suunas, kuna riigi rahandus on nii kehvas seisus, oleme ühiskonnaga solidaarsed. Kuid sel juhul vajame garantiid tuleviku osas ehk kollektiivilepingu sõlmimist aastateks 2026-2028, mis tagaks ilmselt ka töörahu,» rõhutas Voltri.

Eesti Haridustöötajate Liit (EHL) on Eesti suurim õpetajate ning teiste koolide ning lasteaedade töötajate esindusorganisatsioon ja ametiühing. EHL osaleb haridusasutuste ja kohalike omavalitsuste vaheliste kokkulepete sõlmimises ning töötasu, töötingimuste jt küsimuste lahendamisel. EHL esindab õpetajaid töötasu alastel läbirääkimistel Eesti valitsusega.

Tagasi üles