Tagasi Kooli avab õppeaasta 52 rahatarkuse e-tunniga

Copy
Õpilaste ette astub teiste hulgas ka investor Katri Teller.
Õpilaste ette astub teiste hulgas ka investor Katri Teller. Foto: Katri Telleri kogu

Haridusalgatus Tagasi Kooli avalikustab teisipäeval 52 rahatarkuse e-tundi, mille eesmärk on tõsta finantskirjaoskust Eesti koolides.

Koostöös Swedbankiga loodud projekt katab 1.–12. klassi õpilastele olulisi rahatarkuse teemasid ning on õpetajatele abiks noorte üldpädevuste edendamisel. Külalisõpetajate hulka kuuluvad erinevate valdkondade eksperdid, sealhulgas investorid Kristjan Liivamägi ja Katri Teller.

«Tänu rahandusministeeriumile on esimest korda selgelt defineeritud rahatarkuse õpiväljundid igale kooliastmele. See andiski tõuke luua 52 rahatarkuse erinevatele praktilistele aspektidele ja teemadele keskendunud e-tundi, mis aitavad õpetajatel eluks vajalikke teadmisi edasi anda, tuginedes sealjuures ka selgele hindamisraamistikule,» sõnas MTÜ Tagasi Kooli tegevjuht Elisabeth Purga.

Tagasi Kooli veebilehelt leiab 36 eelsalvestatud e-tundi ning 16 e-tundi, kus on võimalik otseülekandes osaleda perioodil 23. septembrist 29. novembrini. Rahatarkuse e-tunnid hõlmavad mitmeid olulisi teemasid, näiteks kuidas koostada pere eelarvet, miks on oluline koguda ja investeerida tulevikku, kuidas mõjutab reklaam inimesi ning kuidas tunda ära pettusi. Tunnid tuginevad rahatarkuse õpiväljunditel, mille väljatöötamist vedas aastatel 2022-2023 rahandusministeerium.

Külalisõpetajatena on kaasatud mitmed tuntud finantssektori eksperdid pankadest, politseist ning riigiasutustest, samuti TV3 turundus- ja kommunikatsioonijuht Annely Adermann, käitumisteaduste ekspert Heidi Reinson, Thormi üks eestvedajatest Marge Tava ja paljud teised.

«Rahatarkus on oluline oskus, mida iga noor vajab, et tulevikus edukalt toime tulla. Usume, et varakult omandatud rahatarkus aitab noortel tulevikus langetada teadlikke otsuseid ja on aluseks tugevama ja tervema ühiskonna loomiseks. Seega on meil eriliselt hea meel panustada nii Tagasi Kooli tegemistesse kui ka ise külalisõpetajatena üles astuda,» sõnas Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse juht Mari-Liis Jääger.

E-tunnid on kohandatud nelja kooliastme vahel, et pakkuda igale vanusegrupile asjakohaseid teadmisi. Algkooliõpilastele mõeldud tunnid käsitlevad teemasid nagu «Mis on rahatarkus?» ja «Kuidas kogu oma raha mitte ära kulutada?». Keskkooliõpilaste puhul keskendutakse sellistele teemadele nagu «Kas üürida või osta korter?» ning «Kuidas valida karjääritee, mis pakub rõõmu ja rahalist kindlust?».

E-tund koosneb 15–20-minutilisest külalisõpetaja veetavast videotunnist ja 25–30-minutilisest aktiivõppe osast, mille läbiviimiseks on loodud materjalid nii õpetajale kui ka õpilasele. Iga õpetaja saab siduda rahatarkuse e-tunni oma õppeainega, et käsitleda teemat kontekstis, mis on õpilastele tuttav ja praktiline.

Tagasi Kooli on 2006. aastal sündinud kodanikualgatus, mille eesmärk on aidata 1.-12. klassi õpilastel eluoskusi omandada. Üldpädevuste ehk eluoskuste õpetamiseks on Tagasi Kooli nüüdsest keskendunud õpetajatele e-tundide pakkumisele. Eluoskusteks on näiteks roheoskused, rahatarkus, õpioskused ja vaimse tervise hoidmine. E-tundides esinevad külalisõpetajad erinevatest eluvaldkondadest. Tagasi Kooli on e-tundide kaudu õpilasteni toonud üle 500 oma ala eksperdi. Eelmisel aastal osales e-tundides õpilasi 266 koolist ja osalejaid oli 25 000. Kõik e-tunnid on õpilastele ja õpetajatele tasuta kättesaadavad: www.tagasikooli.ee. MTÜ Tagasi Kooli strateegiline partner on Swedbank.

Tagasi üles