Enesetäiendamine töö kõrvalt: planeeri oma sammud targalt!

Copy
Foto: Shutterstock

Hea on teada, et vaatamata kiirele elutempole on võimalik ennast töö kõrval arendada eesmärgiga püsida oma valdkonna tipus või luua endale täiesti uusi karjäärivõimalusi.

Eestis on töötavatel täiskasvanutel mitmeid häid võimalusi oma oskuste ja teadmiste täiendamiseks, sest töö kõrvalt õppimine on tänapäeval lihtsam kui kunagi varem – seadusega ette nähtud õppepuhkus võimaldab töötajatel keskenduda õpingutele, mis on abiks konkurentsivõime tõstmisele tööturul.

Uuri täiendkoolitusi

Täienduskoolitusi pakuvad väga erinevad asutused, alates erakoolituskeskustest ja kutsekoolidest kuni kõrgkoolideni välja. Tõepoolest, Eestis on ligi 1500 täienduskoolituste pakkujat! See tähendab, et igaüks saab leida sobiva koolituse, toetagu see unistuste karjääri, enesearengut või mõne tähtsa oskuse omandamist. Koolitusi pakutakse spetsialisti juhendamisel õppeklassis, endale sobival ajal veebis või ka kombineerituna klassiruumis ja veebis.

Koolituse valimisel tutvu õppekava ja koolitaja taustaga. Vaata kindlasti koolituse pakkuja veebilehte, võrdle erinevaid koolitusi ja küsi soovitusi. Vajadusel vestle korraldajaga, et saada täpsem ülevaade kursuse sisust ja võimalustest.

Iseseisev õppimine on hea võimalus täiskasvanutele, kes soovivad paindlikult oma teadmisi ja oskusi arendada. Veebipõhised õppeplatvormid nagu Coursera ja Udemy pakuvad laia valikut kursusi erinevates valdkondades, mis on tavaliselt üles ehitatud videosisule, lugemismaterjalidele ja praktilistele harjutustele. Iseseisvat õppevõimalust pakuvad näiteks ka interaktiivsed keeleõppe rakendused Speakly, Duolingo jne. Eesti keelt saab õppida Keeleklikis.

Õpi uus eriala või omanda mikrokraad

Tasemeõppes saavad täiskasvanud jätkata oma haridusteed gümnaasiumis, kutsekoolis või kõrgkoolis. Neis koolides pakutakse paindlikke õppevorme, nagu e-õpe või õhtune õpe, mis sobivad töötavatele inimestele. Pakutakse ka sessioonõpet, kus intensiivne kontaktõpe toimub näiteks kord kuus.

Täiend- ja elukestva õppe osaks on ka mikrokraadi õpe, mida hakati Eesti kõrgkoolides pakkuma 2020. aastal. Mikrokraadid on lühikesed ja praktilised kursused, mis õpetavad vastavalt tööturu nõudmisele konkreetseid oskusi ja teadmisi.

Täiendavale õppimisele keskendunud töötajad saavad võtta õppepuhkust. Õppepuhkus võib olla tasuline või tasuta. Tasemeõppe puhul on tööandjal kohustus (ma paneks siia lingi seadusele) maksta töötajale keskmist töötasu 20 kalendripäeva jooksul. Tasemeõpe ei pea olema seotud praeguse töökohaga – töötaja võib õppida ka täiesti teises valdkonnas.

Kui tegemist on tööalase enesetäiendamise koolitusega, siis tuleb tööandjaga kokku leppida, et tegemist on tööalase arendamisega. Sellisel juhul on töötajal õigus tasustatud õppepuhkusele (ma paneks siia ka lingi seadusele). Kui täienduskoolitus ei ole otseselt seotud ametikoha vajadustega, siis tööandjal pole otsest kohustust õppepuhkust tasustada, ent tal on see võimalus, kui koolituse pakkuja on kantud Eesti hariduse infosüsteemis.

Viimaste uuringute kohaselt ei ole paljud töötavad õppurid teadlikud, et ka täienduskoolitusele minnes on võimalik kasutada õppepuhkust.

Kas teadsid, et...

  • töötajad saavad õppepuhkust kasutada täienduskoolitusteks.
  • tasemeõppe puhul on tööandjal kohustus maksta töötajale 20 kalendripäeva jooksul keskmist töötasu, isegi kui õpe ei ole seotud praeguse töökohaga.

Riigi poolt pakutavad tasuta koolitused leiad SIIT.

Koolituste elluviimist toetab Euroopa Sotsiaalfond.

Copy
Tagasi üles