Teadlik valik: kuidas eristada kvaliteetseid ja pinnapealseid koolitusi?

Copy
Foto: Shutter

Võib-olla oled kogenud, et koolitus, mis tundus alguses ahvatlev, ei vastanud lõpuks üldse ootustele. Tea, et see pole juhus – pakutavate koolituste kvaliteet Eestis ongi väga erinev ning suurima kasu võid leida hoolikalt valides.

Miks mõni koolitus annab sulle just need oskused, mida vajad, samas kui teisest pole mingit kasu?

Tänapäeva täienduskoolitusmaastik on ettevõtjate jaoks väga sõbralik - koolituste korraldamise alustamine on lihtne. Eestis on ainult mõned koolitused, mille läbiviimine ja kestus on rangelt reguleeritud. Enamik koolitusi on koolitajate endi koostatud, mis tähendab, et sama ametiala koolitusi on mitmeid - näiteks koka, keevitaja või juuksuri koolitused võivad varieeruda nii sisu kui kestuse poolest. See on tekitanud olukorra, kus koolituste kvaliteet võib erineda.

Kui valik on suur, võib olla raske aru saada, milline koolitus just sinu vajadustega kõige paremini sobib. Seetõttu kalduvad inimesed eelistama pigem lühemaid kursusi – see on mõistetav ja loogiline. Paraku ei suuda lühikesed koolitused katta alati kõiki vajalikke teadmisi ja oskusi või siis jääb harjutamiseks ja kinnistamiseks lihtsalt liiga vähe aega.

Järgi hoolega! Avatud koolitusmaastikul pead olema ettevaatlik, et mitte jääda lühikeste ja pinnapealsete koolituste lõksu. Tutvu koolitusmaastiku müütidega ja loe läbi nõuanded. Koolitus pole ajaviide vaid sinu edasiviiv jõud!

1. MÜÜT: Kõik koolitused on sama head. Tegelikult on koolituste kvaliteet Eestis üsna ebaühtlane. Iga teise koolituse puhul on võimalus, et sa ei saa lubatud teadmisi ja oskusi kätte. Seega tasub koolituste valikul olla hoolikas ja valida targalt. Selle müüdiga seostub järgmine müüt.

2. MÜÜT: Iga koolitus annab sulle vajalikud oskused ja teadmised. Paljud koolitused ei pruugi pakkuda seda, mida lubatakse. Enne koolitusele registreerumist uuri kindlasti, mida koolitus täpselt pakub, kes on koolitajad ja milline on nende kvalifikatsioon. Loe ka varasemate osalejate tagasisidet, et vältida pettumust. Mida rohkem infot sul on, seda paremini oskad valida!

3. MÜÜT: Piisab koolitusel osalemisest, et saada maksimumkasu. Koolituse kasu sõltub suuresti sinust endast. Kui lähed koolitusele lihtsalt kuulama ja ei osale aktiivselt, siis jääb sul palju kasulikku saamata. Aktiivne osalemine, küsimuste küsimine ja oma ootuste sõnastamine on väga olulised, et koolitusest maksimaalset kasu saada.

4. MÜÜT: Hindamine koolitustel on alati hirmutav ja ebameeldiv. Kuigi hindamine võib tunduda hirmutavana, saab seda teha ka toetaval ja õppimist soodustaval viisil. Kui saad koolituse jooksul pidevalt tagasisidet, on see sulle hoopis arenguvõimalus, mitte stressi allikas. Hindamine pole mõeldud õppijate hirmutamiseks, vaid selleks, et näha, kas koolituse eesmärgid on täidetud.

5. MÜÜT: Tagasiside andmine koolitusele ei muuda midagi. Paljud inimesed ei anna koolitusele tagasisidet, sest nad arvavad, et sellest pole kasu. Tegelikult on aus ja detailne tagasiside väga oluline. See aitab koolitusasutustel oma programme paremaks muuta ja pakkuda kvaliteetsemat õpet. Ära alahinda oma tagasisidet!

6. MÜÜT: Koolituse kvaliteedi tagab juba koolitaja kohalolek. Koolituse kvaliteet ei sõltu ainult sellest, et koolitaja on olemas ja tunneb oma ala. Oluline on ka see, kuidas ta oskab täiskasvanuid õpetada. Täiskasvanud õpivad teistmoodi kui lapsed ja hea koolitaja teab, kuidas kasutada erinevaid õppemeetodeid, et kõik saaksid parima kogemuse.

Teadlik valik tagab, et saad tõeliselt vajalikud oskused ja teadmised! Väldi ajaraiskamist!

Riigi poolt pakutavad tasuta koolitused leiad SIIT.

Koolituste elluviimist toetab Euroopa Sotsiaalfond.

Copy
Tagasi üles