Eesti sai rahvusvaheliselt informaatikaolümpiaadilt kaks pronksi

Copy
Eesti edukas võistkond
Eesti edukas võistkond Foto: Ahto Truu

Septembri esimesel nädalal toimus Egiptuses 96 osalejariigiga ajaloo suurim rahvusvaheline informaatikaolümpiaad, kust Eesti koondis tõi ära kaks pronksmedalit.

Kodumaiste võistluste ja mais Leedus peetud Balti informaatikaolümpiaadi tulemuste põhjal kuulusid tänavu Eesti koondisse Ralf Robert Paabo, kes lõpetas kevadel Hugo Treffneri gümnaasiumi 11. klassi, Kaarel Toomet Nõo reaalgümnaasiumi 10. klassist, Kristjan Lepp Ülenurme gümnaasiumi 8. klassist ja Arthur Harri Jaakko Antila Tallinna reaalkooli 12. klassist. Võistkonda juhendasid Eesti informaatikaolümpiaadi žürii liikmed Ahto Truu ja Targo Tennisberg.

Eesti koondise etteaste võib lugeda kordaläinuks: Kaarel Toomet ja Kristjan Lepp tulid vaaraode maalt tagasi pronksmedalitega. Võistluse peavõit läks, nagu viimastel aastatel sageli, Hiina esindajale, kelle üleolek kõigist teistest oli seekord mäekõrgune: Kangjang Zhou kulutas esimesel võistluspäeval täispunktide teenimiseks veidi alla kolme ja teisel päeval veidi alla nelja tunni; teiseks tulnud Adam Gąsienica-Samek Poolast pidi mõlemal päeval pingutama viietunnise lahendamisaja lõpuni, et teenida 476 punkti 600 võimalikust.

Informaatikaolümpiaadil võistlevad kooliõpilased mitmesuguste ülesannete lahendamisel arvutiprogrammide kirjutamises. Traditsiooniliselt on rahvusvahelise olümpiaadi ülesannete püstitused inspireeritud korraldajamaa kultuurist ja selles osas polnud ka tänavune võistlus mingi erand: õpilased pidid optimeerima kaupade vedu Niilusel, võrdlema hieroglüüfkirjas tekste, uurima seinamosaiike ja lahendama sfinksi mõistatusi.

Lisaks võistlemisele said õpilased konkurentidega suhelda nii võistluse toimumiskohaks olnud Araabia teaduse, tehnoloogia ja meretranspordi akadeemia linnakus, kus neile korraldati mitmesuguseid huvitegevusi, kui ka ühisel väljasõidul Vahemere randa. Kultuuriprogramm sisaldas ka Egiptuse muuseumi ja Giza püramiidide külastust. Olümpiaadinädalale panigi punkti pidulik õhtusöök ja lõputseremoonia Kairos otse püramiidide jalamil.

Uus informaatikavõistluste hooaeg algab juba oktoobris.

Tagasi üles