Oxfordi ülikooli professor Jeff McMahan peab loengu õiglasest sõjast (1)

Copy
Jeff McMahan
Jeff McMahan Foto: Tartu Ülikool

Maailma üks tuntumaid moraalifilosoofe, Oxfordi ülikooli professor Jeff McMahan peab neljapäeval kell 16 Tartu Ülikooli muuseumi valges saalis ingliskeelse avaliku loengu õiglasest sõjast ja eetilistest dilemmadest sõjalises konfliktis, samuti esitletakse üritusel filosoofiaajakirja Studia Philosophica Estonica erinumbrit, mille keskmes on Vene-Ukraina sõda.

Kuulajaid tervitavad ajakirja erinumbri toimetaja, Londoni Kings College’i avaliku filosoofia teadur Aaron James Wendland, riigikogu liige, Tartu Ülikooli eetikakeskuse juhataja ja praktilise filosoofia professor Margit Sutrop ning Ukraina suursaadik Maksym Kononenko.

Traditsioonilises õiglase sõja teoorias eristatakse sõja alustamise eetikat ja sõjas käitumise eetikat. Selle järgi peetakse Ukraina kaitsetegevust Venemaa vastu õiglaseks, kuid samas viitab teooria ka sellele, et mõlema poole võitlejad võivad olla õigustatud sihtmärgid, kui järgitakse sõjapidamise reegleid. Oma loengus vaidlustab professor McMahan selle eristuse ja pakub välja uue vaatenurga, mis seab kahtluse alla, kas Venemaa sõjategevus Ukrainas on üldse moraalselt lubatav. Ta käsitleb eetilist mõju Ukraina kaitsestrateegiatele, eelkõige vajadust vältida sõjategevuse laienemist tuumakonfliktiks. McMahan vaatleb ka tsiviilisikute moraalset vastutust sõja ajal, keskendudes Venemaa tsiviilisikute kohtlemise eetikale käimasolevas konfliktis.

Jeff McMahan on Oxfordi ülikooli moraalifilosoofia professor, kes käsitleb oma teedrajavas teadustöös eutanaasiat, aborti, lapsetapmist, enesekaitset ja õiglase sõja teooriat. Ta on kirjutanud mõjukaid teoseid, näiteks «The Ethics of Killing» ja «Killing in War», ning teinud kaastööd tuntud väljaannetele, nagu New York Times, New Yorker ja Washington Post. Muu hulgas on ta pälvinud Rhodesi, MacArthuri ja Guggenheimi stipendiumi. Praegu töötab McMahan mitme raamatu kallal Oxfordi ülikooli kirjastusele ja toimetab oma mentori Derek Parfiti pärandit käsitlevat sarja.

Esitlusele tuleva filosoofiaajakirja Studia Philosophica Estonica erinumbri artiklite autorite hulgas on nii mõnigi mõjukas isik, nende hulgas maailmakuulus kirjanik Margaret Atwood, üks tunnustatuim Ukraina ajaloo teadlane Timothy Snyder, Oxfordi ülikooli professorid Jeff McMahan ja Jonathan Wolff ning Ukraina tuntud kultuurikriitikud Mychailo Wynnyckyj, Volodymyr Yermolenko ja Irina Zherebkina. Koos pakuvad autorid selge ja veenva käsitluse ühest praegust aega ja piirkonda defineerivast kriisist, ühendades tipptasemel akadeemilise uurimistöö oma isiklike sõjakogemustega.

Kõik eriväljaande artiklid ja intervjuud on avalikkusele kättesaadavad, mis on akadeemilise filosoofiaajakirja puhul üsna uuenduslik lähenemine. Erinumber eristub just oma täpse ja laiahaardelise, kuid igale lugejale mõistetava analüüsiga Venemaa sissetungist Ukrainasse. Kogumikust on võimalik lugeda tapmise eetikast, vabaduse eest võitlemisest, natsionalismi olemusest, rahust ja propagandast, feminismist ja kodaniku vastupanust selle sõja kontekstis, ajaloo kuritarvitamisest, Vene kultuuri tühistamisest, autoritaarsusest ja kurjuse probleemist, utoopiatest ja düstoopiatest ning filosoofia õpetamise väärtusest sõjaaegses Ukrainas.

Tagasi üles