Sel õppeaastal lisanduvad neli uut riigikooli

Copy
Rae gümnaasium
Rae gümnaasium Foto: RKAS

Käesoleval õppeaastal alustavad uute riigikoolidena Rae gümnaasium ja Kiviõli riigikool, lisaks on sügisest riigi pidamisel ka Kohtla-Järve täiskasvanute gümnaasium ning Narva täiskasvanute kool.

Aastaks 2035 peaks vastutus keskhariduse eest tervikuna minema riigile.

Haridus- ja teadusminister Kristina Kallase sõnul loob riigikoolide võrgustiku laienemine Ida-Virumaal ühtsed tingimused eestikeelsele haridusele üleminekul ning riigigümnaasiumide loomine toetab seatud sihti, et vastutus keskhariduse eest liiguks tulevikus tervikuna riigile. «Suuname ka täiendavad investeeringud Ida-Virumaa põhikoolivõrku ning sellest on lähiaastatel saamas esimene korrastatud koolivõrguga maakond, kus koolide arv on vastavuses õppijate hulgaga,» rääkis minister.

Kiviõli riigikoolis alustavad septembris uut õppeaastat 569 õpilast, kelle seas on endiste Lüganuse kooli, Kiviõli 1. keskkooli ning Kiviõli vene kooli õpilased ja 43 uut koolijütsi. Kohtla-Järve täiskasvanute gümnaasiumi ning Narva täiskasvanute kooli pidamise võtab riik üle vastavalt omavalitsustega sõlmitud lepingutele 1. septembrist.

Tänavu juulis kinnitatud põhikoolivõrgu investeeringute kava kohaselt toetatakse Ida-Virumaa koolivõrgu korrastamist õppijate ja õpetajate vajadustele vastavaks 60,7 miljoni euroga, millest enamus on EL-i struktuurivahendid. Ehitatakse kuus uut põhikooli hoonet: kaks Kohtla-Järvele ning üks Iisakusse, Narva, Narva-Jõesuusse ning Toilasse.

Eestiüleselt on koolivõrgu korrastamiseks koalitsioonilepingus kokku lepitud, et aastaks 2035. liigub vastutus keskhariduse eest tervikuna riigile ja põhihariduse jääb omavalitsuste vastutada. Samuti on kavas luua üld- ja kutseharidust ühendavad hariduskeskused, kus on võimalik omandada kutset, rakenduslikku gümnaasiumiharidust, nii mittestatsionaarset kui ka akadeemilist gümnaasiumiharidust ning läbida ka ettevalmistava õppe aasta.

Koos uue Rae gümnaasiumiga on Eestis nüüd 27 riigigümnaasiumi ja 50 riigi üldhariduskooli. Rae gümnaasiumi vastvalminud majas alustavad õpinguid 176 uut õppijat ja varasema Rae gümnaasiumi 11. ja 12. klasside õpilased. Riigigümnaasiumides alustab õppeaastat üle 4000 uue õppija, Eesti üldhariduskoolides õpib sellel õppeaastal kokku ligi 165 000 õpilast.

Tagasi üles