Vastuvõtt keskharidusõppesse algab uuel aastal pärast põhikooli eksameid

Copy
Klassiruum. Pilt on illustratiivne.
Klassiruum. Pilt on illustratiivne. Foto: Dids / Pexels

Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas allkirjastas määruste muudatused, mille kohaselt algavad vastuvõtutegevused nii kutsekooli kui gümnaasiumisse pärast põhikooli ühtsete lõpueksamite tulemuste avalikustamist.

Kallase sõnul on oluline, et iga põhikoolilõpetaja omandaks baasina keskhariduse või kutseoskuse. «Meie eesmärk on teha haridustee jätkamine õpilasele võimalikult lihtsaks ja arusaadavaks ning pakkuda paindlikke õpiteid. Gümnaasiumisse ja kutsekooli sisseastumine on edaspidi esimest korda ühtse algusajaga ning loogilises järgnevuses põhikooli lõpueksamitega, et neid saaks arvestada ka uude kooli sisseastumisel.»

Seni sai õpilane uude õppeastmesse vastuvõtuotsuse enne, kui oli täitnud põhikooli lõpetamise tingimused. Edaspidi on protsess vastupidine – gümnaasiumitesse ja kutseõppeasutustesse vastuvõtutegevused algavad alles peale põhikooli lõpueksamite tulemuste avalikustamist. Samuti tuleb gümnaasiumitel ja kutsekoolidel ühel ajal vastuvõtutingimustest ning hindamiskriteeriumitest kooli kodulehel teavitada. Jätkuvalt on nii vastuvõtutingimuste kui ka hindamiskriteeriumite kehtestamine koolide endi otsustada.

Koolidel on tulevikus võimalik korraldada andmepõhist vastuvõttu ja loobuda õpilaste jaoks niigi pingelisel ajal erinevate katsete läbiviimisest. Kutsekoolides peavad hindamise tulemused olema kontrollitavad ja vastuvõtuprotsessis tuleb analüüsida õpilase toevajadust, tagamaks vajalikud tugiteenused õppeperioodi algusest alates.

Täpsustatakse ka kutseharidusõppest väljaarvamist. Väljaarvamine peab olema väga põhjalikult kaalutud ja viimane meede õpilase suhtes, kes ei ole nõutud õpitulemusi saavutanud. Koolidel tuleb tegeleda ennetavalt õpilasele toe pakkumisega, nõustamisega, vajadusel koostada õpilasele individuaalne õppekava.

Haridus- ja teadusministeerium pakub koolidele muudatuste elluviimisel tuge. Uuenenud vastuvõtuprotsess läheb käiku 2025. aastal, kui algavad järgmised sisseastumised gümnaasiumi- ja kutsekeskharidusõppesse.

Tagasi üles