Eesti sai maailma esimeselt tehisaru olümpiaadilt medali (1)

Copy
Eesti noored tõid koju hõbemedali.
Eesti noored tõid koju hõbemedali. Foto: International Olympiad in Artificial Intelligence (IOAI)

Bulgaarias Burgase linnas toimus 9. kuni 15. augustini maailma esimene tehisaru olümpiaad International Olympiad in Artificial Intelligence (IOAI), kust Eesti neljaliikmeline tiim tõi koju hõbemedali.

Olümpiaadil tunnustati parimaid meeskondi teooria- kui praktikavoorus. Olümpiaadi eesmärk oli kutsuda osalejaid omandama nii teoreetilisi teadmisi kui ka praktilisi oskusi ning arutada laiema kogukonnaga tehisintellektiga seotud moraalseid ja eetilisi küsimusi.

Olümpiaadil osales 200 õpilast kõikidelt kuuelt kontinendilt, kes moodustasid 40 tiimi.

Eesti tiimi Bulgaarias kuulusid Artur Bentsa Tallinna Tõnismäe Reaalkoolist, Hendrik Pärli Gustav Adolfi Gümnaasiumist, Kristjan Lepp Ülenurme Gümnaasiumist ja Oskar Austa Tartu Tamme Gümnaasiumist.

Teooriavoorus pälvis medali 21 võistkonda. Kuldmedali saavutasid Singapuri, Poola ja Letovo kooli meeskond. Hõbemedalid pälvisid võistkond Eestist, kaks võistkonda Ungarist ja Hiinast, ning meeskonnad Vietnamist ja Mongooliast. Pronksmedalid said Rumeenia, Poola, Vietnami, Kolumbia, Malaisia, Bulgaaria ja Iraani võistkond ning Kanada kaks võistkonda.

Praktikavoorus autasustati veel 21 võistkonda. Kuldsed auhinnad võitsid Bulgaaria, Poola, Austraalia ja USA võistkond. Hõbedased auhinnad said AÜE, Ungari, Hongkongi, Kanada, Rumeenia, Letovo kooli ja Hiina meeskond. Pronksauhinnad said Hollandi, Jordaania, Tuneesia, Macau, Poola, Jaapani, Colombia ning kaks Vietnami ja USA meeskond.

Kõik tiimid lähevad ajalukku kui esimese rahvusvahelise tehisaru olümpiaadi esimesed medalivõitjad ning Eestil on au kuuluda nende hulka.

2025. aasta rahvusvahelise tehisaru olümpiaadi võõrustajaks on Hiina Rahvavabariigi pealinn Peking.

Tagasi üles