Eesti noored särasid rahvusvahelisel maateaduste olümpiaadil

Copy
Edukas Eesti võistkond.
Edukas Eesti võistkond. Foto: xxx

Rahvusvahelisel maateaduste olümpiaadil Hiina pealinnas Pekingis pälvisid Eesti õpilased kolm hõbe- ja ühe pronksmedali ning lisaks erinevatel meeskondlikel võistlustel viis medalit.

7.–16. augustil toiminud olümpiaadi individuaalarvestuses said hõbemedali Aaron Unt Pärnu Koidula gümnaasiumist, Silvia Nafthal Gustav Adolfi gümnaasiumist ja Liisa Pata Tallinna reaalkoolist ning pronksmedali Tuuli Hanson Tallinna reaalkoolist.

Meeskondlikel võistlustel saadi kokku viis medalit: Liisa Pata võitis kaks kulda, Silvia Nafthal kulla ning Aaron Unt hõbeda ja pronksi.

Olümpiaadil hinnati osalejaid kolmes kategoorias. Olümpiaadi tähtsaim osa oli individuaalarvestus, lisaks toimus kaks mitmepäevast meeskondlikku võistlust, kus loosi teel koostati rahvusvahelised tiimid. Osales 136 õpilast 33 riigist. Eesti poolelt korraldas olümpiaadi TalTech ja juhendajatena olid kaasas professor Alvar Soesoo ja Siim Nirgi.

Individuaalvõistlus koosnes teoreetilisest ja praktilisest testist. Teoreetiline test kestis ligi kaheksa tundi ja ülesannete lahendamiseks pidi oskama nii füüsikat, keemiat, geograafiat kui ka astronoomiat. Praktiliseks testiks olid välitööd, mis kestsid terve päeva.

Osalejad külastasid erinevaid geoloogilisi paiku Hiinas ja vastasid nende kohta esitatud küsimustele. Näiteks tuli neil leida fossiile või analüüsida pinnamoe tekkimise põhjuseid. Earth System Projecti (ESP) teemaks oli sel aastal Maa elusõbralikkus. Loositud meeskondades koostati plakat, mis hiljem žüriile esitati.

Suurimaks väljakutseks osutus suhtlus eri maadest pärit kuue tiimiliikme vahel. International Team Field Investigation (ITFI) oli võistluse osa, kus loositi rahvusvaheliste kuueliikmeliste meeskondade vahel kolm erinevat teemat: kliimamuutuste analüüs lössi abil, jõe üleujutuse ulatuse hindamine ning järve- ja jõevee mikrokliima võrdlus. Igal meeskonnal tuli ette valmistada 20-minutiline esitlus, mis esitati žüriile hindamiseks.

Olümpiaadi jooksul koguti kõikidelt osalejatelt ära nutiseadmed, et vältida juhendajatega suhtlemist ja tagada võrdne olukord kõigile. Nutiseadmed tagastati alles pärast välitöid, mis tähendas, et õpilased olid viis päeva ilma internetita. See aitas siiski kaasa osalejatevahelisele suhtlusele, kuna kõik võistlejad olid samas olukorras.

Individuaalse testi üldvõit läks Hiinasse.

Tagasi üles