Tänavu kuulutatakse koolirahu välja Rakveres

Copy
Koolirahu siil ja president Alar Karis tunamullu Paides
Koolirahu siil ja president Alar Karis tunamullu Paides Foto: Lastekaitse Liit

Septembris algava õppeaasta koolirahu tiitli kandjaks on seekord valitud Rakvere linn, kes korraldab 1. septembril uue õppeaasta alguse puhul meeleoluka kogupereürituse koos laada ja piduliku kontserdiga.

Kell 11 asub musitseerima Rakvere linnaorkester ning kell 12 astub lavale peaesineja Clicherik & Mäx. Koolirahu väljakuulutamise tseremoonia algab kell 13, seejärel esinevad Rakvere riigigümnaasiumi bänd Kuueraudne, Rakvere muusikakooli õpilased ning Esteetika- ja tantsukool.

Üle-eestilise koolirahu väljakuulutamise tseremoonial kõnelevad Lastekaitse Liidu president Ene Tomberg ja Rakvere linnapea Triin Varek ning Eestimaa rahvast tervitab haridus- ja teadusminister Kristina Kallas, kes võtab Koolirahu linna teatepulga üle möödunud õppeaastal tiitlit kandnud Toila vallalt. Hea tava kohaselt loeb Rakvere linna noor esindaja ette koolirahu kokkuleppe, mille seejärel allkirjastavad linna esindaja ja kõik koolirahu liikumise koostööpartnerid.

Koolirahu liikumise koostööpartnerid on haridus- ja teadusministeerium, MTÜ NÜ TORE, Eesti Õpilasesinduste Liit, Integratsiooni Sihtasutus, SA Kiusamisvaba Kool ja MTÜ Vaikuseminutid. Viimastel aastatel on liikumisega ühinenud ka MTÜ Lastekaitse Liidu programm “Kiusamisest vabaks!” ja projekt “Targalt internetis”.

Koolirahu liikumisel on oma missioon: koolikeskkond peab olema füüsiliselt, sotsiaalselt ja vaimselt turvaline koolipere kõikidele sihtrühmadele. Koolirahu liikumine ei ole mitte ühepäevane sündmus, vaid mõttemaailm ja osa haridusteest, mis vajab kogu ühiskonna poolt teadvustamist ja panustamist. Selle nimel korraldavad koolid õppeaasta jooksul erinevaid üritusi ning teevad järjepidevat tööd, et toetada turvalise koolikeskkonna loomist ja hoidmist, et koolirõõm oleks kättesaadav nii õpilastele, õpetajatele, koolipersonalile kui ka lastevanematele. Koolirahu kokkuleppe allkirjastamine ongi kõige selle aluseks.

Koolirahu kokkulepe kutsub üksteist märkama, kuulama ja tunnustama, hoidma kokku ja aitama, oleme kaasatud kooliellu ja tegema koostööd, väärtustama õppimist ja õpetamist, toetama vaimset ja füüsilist tervist ning looma ja hoidma turvalist koolikeskkonda.

Koolirahu on üle-eestiliselt välja kuulutatud alates aastast 1999. Aastast 2008 veab liikumist MTÜ Lastekaitse Liit. Varasemalt kuulutati koolirahu välja Tallinnas, Tartus, Põltsamaal, Viljandis, Valgas, Narvas, Pärnus, Põlvas, Elvas, Jõgeval, Sillamäel, Kuressaares, Türil, Hiiumaal, Võrus, Keilas, Paides ning eelmisel õppeaastal Toila vallas.

Rakveres kuulutatakse koolirahu välja juba teist korda. Viisteist aastat tagasi, 1. septembril 2009 sai Rakvere esmakordselt koolirahu tiitlikandjaks. Linna hariduselus on vahepealsel ajal toimunud palju muutusi. Rakvere on lastele ja noortele pakkumas rikkalikult huvitegevuse võimalusi ja saanud sellega heaks eeskujuks.

Tagasi üles