Sariõppimisele kriips peale: varsti enam ei saa kutsekoolis õppida nii palju kui süda lustib (1)

Copy
Aianduskooli kurgikasvatusprojekt. Sageli õpivad aiandust täiskasvanud, kelle jaoks see on pigem hobi ja kes pärast kutsehariduse omandamist sel erialal tööle ei hakka.
Aianduskooli kurgikasvatusprojekt. Sageli õpivad aiandust täiskasvanud, kelle jaoks see on pigem hobi ja kes pärast kutsehariduse omandamist sel erialal tööle ei hakka. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Haridus- ja teadusministeeriumil (HTM) on plaanis suurem kutseõppe reform, mis ühtlasi tahab muuta täiskasvanute kutseõppe teatud tingimustel tasuliseks. See tähendab, et enam ei oleks võimalik kutseõppes nii palju õppida kui süda lustib. HTMi sõnul puudutab see umbes 3000 inimest.

Eestis on kutsehariduses 26 000 õppurit, kellest täiskasvanuid on 15 000. Nendest omakorda 3000 on sariõppurid, keda ministeeriumi plaanitav muudatus puudutaks.

Muudatusega tahetakse teha kutseõpe tasuliseks nendele, kes astuvad kutseõppesse mitmendat korda või küsida raha neilt, kes on lõpetanud vähem kui viis aastat tagasi kutseõppe või alla kümne aasta tagasi ülikooli.

Tagasi üles