Kõige julgema kooli tiitli pälvis Pärnu ühisgümnaasium

Copy
Kõige julgema kooli tiitli võttis vastu Pärnu ühisgümnaasium.
Kõige julgema kooli tiitli võttis vastu Pärnu ühisgümnaasium. Foto: Erik Riikoja

Paide Vallimäel neljapäeval toimunud haridustöötajate aastasündmusel Haridustrefil anti välja julge kooli 2000 eurone stipendium, mille sai žürii otsusel Pärnu ühisgümnaasium.

Haridusasutustest sai teise koha Kohila lasteaed Sipsik, millele järgnesid võrdse punktisummaga Jüri gümnaasium ja Tartu Forseliuse kool.

Uuendusmeelse õpetaja 1000 eurone stipendium läks Tallinna Tõnismäe riigigümnaasiumi matemaatika õpetaja Veronika Grigorjevile. Väärikat teist kohta jagasid Krista Leppik Vasta mõisakoolist ja Merike Saar Prantsuse lütseumist. Kolmandana tunnustas žürii Hanna-Liisa Tamme Konguta koolist.

Kokku taotles stipendiume 10 õpetajat ja 18 kooli ja stipendiumid pani välja sündmuse peatoetaja LHV Pank.

Stipendiumi žüriis olid Haridustrefi korraldajad Lilian Promet ja Kristi Jõeorg, LHV Panga jaepanganduse juht Annika Goroško, haridus- ja teadusministeeriumi üldhariduse valdkonna juht Marjeta Venno ning Tallinna haridusameti hariduskorralduse osakonna peaspetsialist Madis Annus. Žürii hindamispõhimõte oli, et iga liige valis kolm tugevamat ja andis neile kas kolm, kaks või ühe punkti.

Haridustrefi peatoetaja, LHV Panga jaepanganduse juht Annika Goroškole on matemaatika südamelähedane: ta on erialalt ökonomist ning ka praegune töö on numbrite maailmas. Seetõttu ei olnud tal keeruline nimetada Veronika Grigorjev uuendusmeelseks õpetajaks.

«Õpetaja Veronika Grigorjeva puhul olid silmapaistvad tema uuenduslikud võtted aine selgitamisel ning õpilaste kaasamisel läbi grupitööde,» selgitas Goroško.

Koolidest üldiselt rääkides arvab Annika Goroško, et neid koole, kus õpetajad uuendusi ei toeta, Eestis veel leidub. «Stipendiumi olemegi ellu kutsunud, et toetada ja innustada koole ja õpetajaid, kes julgevad tulevikku vaadata ja innovaatilisi lahendusi ellu viia. Nii nagu kogu maailm, muutuvad ka õpikeskkond ja õpilased ning meil tuleb leida meetodid, mis toetavad õpiprotsessi,» lisas ta.

Haridustrefi korraldajad Lilian Promet ja Kristi Jõeorg on kõige julgema kooli tiitli saanud Pärnu ühisgümnaasiumi osas ühel nõul. «Meile avaldas muljet selle kooli julgus teha midagi täiesti teistmoodi. Nad leidsid koostöövõimaluse Tallinna Tervishoiu Kõrgkooliga ja käivitasid meditsiini ja tervishoiu valikkursuse.» 

Uuendusmeelsete õpetajate valikul meeldis Lilian Prometile ja Kristi Jõeorule nende mänguline lähenemine ja uudsete meetodite kasutamine. Näiteks Veronika Grigorjev, kes matemaatika õpetamisel iga tunni ette valmistamisel võib asetada lauad teistmoodi, nii et õpilased ei tea ette, kellega seekord koostööd teha tuleb.

Julge kooli stipendiumile kandideerinud haridusasutused olid Imavere kool, Järva-Jaani gümnaasium, Jüri gümnaasium, Kohila lasteaed Sipsik, Kohtla-Järve Slaavi põhikool, Kohtla-Nõmme kool, Konguta kool, Laekvere kool, Lilleoru põhikool, Peetri lasteaed-põhikool, Pärnu ühisgümnaasium, Püha Johannese kool, Tallinna polütehnikum, Tartu Annelinna gümnaasium, Tartu Forseliuse kool, Vasta mõisakool, Võrumaa haridus- ja tehnoloogiakeskus ning Võsukese lasteaed.

Uuendusmeelse õpetaja stipendiumile kandideerijad olid Annely Alegander Jõhvi Kesklinna koolistm Hanna-Liisa Tamm Konguta koolist, Julia Rikkase Kohtla-Järve Slaavi põhikoolist, Krista Leppik Vasta mõisakoolist, Lea Krenin Tallinna polütehnikumist, Leena Lumi Vääna mõisakoolist, Merike Puusepp Kohtla-Järve Slaavi põhikoolist, Merike Saar Prantsuse Lütseumist, Terje Varul Tallinna polütehnikumist ning Veronika Grigorjev Tallinna Tõnismäe riigigümnaasiumist.

Paides oli seekord esindatud haridusteekonna tervikvaade - lasteaiaõpetajad, üldharidus ja eraldi toodi välja kutseharidus. Sündmust juhtisid teaduse populariseerijad Aigar Vaigu ja Andres Juur. Avatud oli messiala, kus sai tutvuda haridusmaastikku toetavate toodete ja teenustega.

Teiste seas astusid publiku ette inspiratsiooniesineja Roland Tokko, endine IT ettevõtja ja tänane füüsikaõpetaja Oleg Shvaikovsky, isiksusetüüpide spets Kaido Kubri, neuroteadlane Jaan Aru, näitlejast psühholoog Rita Rätsepp, Järvamaa Kutsehariduskeskuse juht Rein Oselin, Triin Laasi-Õige, haridus- ja teadusministeeriumi kutsehariduse reformi juht, Reemo Voltri Eesti Haridustöötajate Liidust, ettevõtja ja Eesti Tööandjate Keskliidu hariduse töörühma juht Veljo Konnimois, emakeele õpetaja Terje Varul Tallinna polütehnikumist ja Eveli Kuklane, Võrumaa haridus- ja tehnoloogiakeskuse Ewers juht.

Tagasi üles