Tudengivormel saavutas Saksamaal pingelises võistluses teise koha

Copy
Eesti tudengite ehitatud vormel.
Eesti tudengite ehitatud vormel. Foto: FS Team Tallinn

Tudengivormeli meeskond FS Team Tallinn saavutas Formula Student sarja tootearendusvõistluse Saksamaa etapil pingelises võistluses üldarvestuse teise koha.

12. augustil saabus tudengivormeli meeskond Saksamaale Hockenheim ringile, et järgneva nädala aja jooksul Formula Student võistlussarjas maailma tippülikoolidega rinda pista. Antud etapp on üks prestiižikamaid ja suurima konkurentsiga etappe kogu maailmas. Võistlusel pandi elektrivormel FEST24 proovile nii juhiga kui ka juhita.

Staatilistel aladel, nagu disaini- ja kuluaruande kaitsmine ning äriplaani esitamine, ei ole Team Tallinn sel aastal nii säravaid tulemusi näidanud kui möödunud hooajal. Seda eelkõige seetõttu, et suur osa tiimist on igal aastal uus ning meeskonnaliikmete teadmised, samuti ka kohtunike hindamismetoodika on selles osas aastast-aastasse natukene kõikuv. Küll aga on Eesti tudengid sel aastal silma paistnud dünaamilistel aladel ning seljatanud eelmist hooaega varjutanud töökindluse probleemid.

Saksamaal sõitsid eestlased 75 meetrisel kiirendusdistantsil välja aja 3,458 sekundit, mis andsid võistlustules kolmanda koha. Kvalifikatsioonis kujunes ajaks 74,706 sekundit, mis tagas teise koha. Esimest kohta jäi lahutama 1,2 sekundit. Kaheksasõidus suudeti välja sõita viies koht.

Saksamaa etapil õnnestus meeskonnal tõestada ka FEST24 isejuhtivat süsteemi. FS Team Tallinn on isejuhtivat süsteemi arendanud alates 2018. aastast. Kui esialgu arendati isejuhtivat süsteemi eraldi vormelile, siis alates 2023. aastast on isejuhtiv ning piloodiga juhitav vormel liidetud kokku üheks sõidukiks. Isejuhtiva süsteemi integreerimine juhiga sõitvale vormelile tõi tiimile mõningaid tagasilööke ning 2023. hooajal ei õnnestunud isejuhtiva süsteemiga võistlustel dünaamilisi alasid läbida. FEST24 isejuhtiv süsteem suudeti aastaga arendada tasemele, kus finishijoon ületati nii kiirenduses kui ka kaheksasõidus. See andis võistluse üldarvestuses meeskonnale olulise punktilisa.

Pühapäeval, võistluse viimasel päeval toimus kestvussõit, mille raames läbitakse 22 kilomeetrit. Antud distsipliin on võistluse punktiarvestuses olulise tähtsusega ning keskpärase sooritusega on üldarvestuse poodiumikohta saavutada keeruline, kui mitte võimatu.

Kvalifikatsioonis välja sõidetud aeg tagas FS Team Tallinnale koha finaalis, kus pisteti rinda Stuttgarti, Delfi, Zürichi, Dresdeni ja Karlsruhe ülikoolide tudengivormeli tiimidega. Pühapäev oli Hockenheim ringil vihmane. Enne finalistide rajale minekut oli rada märg ning libe, samas vihm oli lakanud ning rajale oli tekkimas kuiv sõidujoon. Enne rajale minekut tuli teha rehvivalik. Viiest finaalis osalevast tiimist olid eestlased ainukesed, kes otsustas sõiduks kasutada vihmarehve. FEST24 oli rajal kiire ja stabiilne. Samal ajal oli teistel meeskondadel probleeme autode juhitavusega. Tänu õigele rehvivalikule õnnestus FS Team Tallinnal konkurente edestada ning saavutada kestvussõidus esimene koht. Kõikide distsipliinide tulemusel saavutasid eestlased üldarvestuses teise koha.

Saksamaa võistlus oli tudengivormelile sellel hooajal neljas võistlusetapp. Hollandis tuli tehnilise viperuse tõttu kestvussõit lõpetada, kokkuvõttes tuli kaheksas koht. Austria etapil saavutasid eestlased esimese ning Ungari etapil teise koha. Nüüd naaseb meeskond kodumaale, et vormelit testida, natuke puhata ning alustada uueks hooajaks tudengite värbamisega. Pooleteise nädala pärast sõidetakse hooaja viimasele etapile Itaalias.

Tudengivormel on Tallinna Tehnikaülikooli ja Tallinna Tehnikakõrgkooli tudengite ühisprojekt, mille raames projekteeritakse ja ehitatakse valmis elektrivormel, mis pannakse proovile rahvusvahelistel Formula Student sarja tootearendusvõistlustel. Projekti eesmärk on täiustada inseneriharidust ning sütitada noortes huvi inseneeria vastu. Tudengivormeli peatoetaja on Milrem Robotics.

Tudengivormeli meeskonnaga on võimalik liituda kõigil Tehnikaülikooli ja Tehnikakõrgkooli tudengitel. Aktiivne värbamise periood algab augusti viimasel nädalal.

Tagasi üles