Põhikooli lõpuhinnete väljapanemise aeg nihkub varasemaks

Copy
Klassiruum. Pilt on illustratiivne.
Klassiruum. Pilt on illustratiivne. Foto: Dids / Pexels

Valitsus muutis põhikooli riiklikku õppekava, et koolid saaksid panna 9. klassi õpilastele lõpuhinded välja hiljemalt 1. juunil pärast lõpueksamite toimumist ja tulemusi saaks arvesse võtta järgmisele õppetasemele sisseastumisel.

2025. aastal toimuvad põhikooli lõpueksamid senisest poolteist kuud varem ning tulemused selguvad 16. maiks.

Ministeeriumi keskhariduse arendusjuhi Mari Tikerpuu sõnul on muudatuse eesmärk muuta kogu protsess õpilase ning ka kooli vaates selgemaks ja loogilisemaks. «Kuna lõpueksamid toimuvad nüüd varem, tuli üle vaadata kehtiv kord, mille järgi lõpuhinded pandi välja enne eksamiperioodi. Nüüd on 1. juuniks ehk enne sisseastumisi selged lõpuhinded ja eksamitulemused. Lisaks väheneb ka vastuvõtvate koolide koormus, kuna nad saavad lõpuhindeid põhiainetes sisseastumisel arvesse võtta ning keskenduda vajadusel oma kooli eripärast lähtuvate katsete läbiviimisele.»

Põhikooli lõpetamine ja järgnevasse õppesse vastuvõtt liigub loogilisse järjekorda. Varasematel aastatel toimusid vastuvõtutegevused gümnaasiumisse või kutseõppeasutusse märtsi lõpust juuni lõpuni. Vastuvõtu protsessi alguses ei olnud õpilastel veel põhikooli lõpetamise tingimused täidetud ning vastuvõttev kool sai hinnata üksnes kandidaadi potentsiaali põhikooli edukaks lõpetamiseks.

2025. aastal algavad põhikooli lõpueksamid 21. aprillil ning tulemused selguvad 16. maiks. Kui lõpueksamid ühel või teisel põhjusel ebaõnnestuvad, peab õpilasele jääma ajavaru, et vajadusel sooritada korduseksamid ning likvideerida võlgnevused ja saada õpitulemused ka kõigis teistes õppeainetes.

Konkreetne tähtaeg lõpuhinnete väljapanemisele annab kindluse, et kõigil põhikooli lõpetajatel on 1. juuniks selge, kas põhikooli lõpetamise tingimused on täidetud, mis ühel või teisel moel mõjutab ka nende edasist õpiteevalikut.

Kuupäev peab mahtuma ka kutseõppeasutuste ja gümnaasiumide vastuvõtuprotsessi ajaraami. 2025. aastal saab vastuvõtutegevustega alustada 17. maist. Edaspidi on vastuvõtval koolil võimalik veenduda, et põhikooli lõpetamise tingimus saab täidetud ning vastuvõtul kasutada juba ka aastahindeid lisaks lõpueksamite tulemustele. See toetab haridus- ja teadusministeeriumi läbivat eesmärki vähendada õpilase vaates korduvat samade pädevuste hindamist.

Koolikorralduslikult õppeaasta kestus tervikuna ei muutu, sest ei muudeta õppe sisu, mahtu ega õpiväljundeid. Muudatus on seotud ka 1. septembril 2025 jõustuva õppimiskohustusega, mis rakendub kõigile 2026. aasta põhikooli lõpetajatele. Põhiharidusõppe eesmärk on toetada iga õppija õpitee jätkumist endale soovi- ja võimetekohasesse õppesse.

2024/2025. õppeaasta eksamite ajad on leitavad ministeeriumi kodulehel. Õppekava muudatuse täistekst avaldatakse Riigi Teatajas.

Tagasi üles