Omavalitsused: küsimustele haridusleppe kohta pole vastuseid tulnud

Copy
Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektori Jan Trei sõnul ei anna ministeerium omavalitsustele vastuseid.
Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektori Jan Trei sõnul ei anna ministeerium omavalitsustele vastuseid. Foto: Andres Haabu

Omavalitsuste katuseorganisatsioon Eesti Linnade ja Valdade Liit koondas juunikuus omavalitsuste küsimused, mis tekkisid seoses haridusleppe projektiga, ning saatis need haridus- ja teadusministeeriumile, kuid ettenähtud 30 päeva jooksul pole vastuseid tulnud.

Liit leiab, et kui puuduvad vastused sisulistele küsimustele, ei ole omavalitsustel võimalik haridusleppe teemat volikogudes arutada.

Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektori Jan Trei sõnul on ministeerium väljendanud soovi olla läbirääkimiste laua taga erinevate osapooltega, ent kahjuks ei ole selle aasta praktikast lähtudes ministeeriumi tegelik suhtumine läbirääkijatesse lugupidav. «Nagu mitmel korral selle aasta jooksul, ei ole meie kirjale, mis viimane kord koondas omavalitsustelt kogutud küsimusi, taaskord vastust. Linnad ja vallad ei küsi neid küsimusi niisama nalja pärast. Selgete vastuste saamine on määrava tähtsusega selleks, et kohalike omavalitsuste volikogud saaksid arutada ja kaaluda volituste andmist haridusleppe allkirjastamiseks,» sõnas Trei.

Tema sõnul on raske uskuda ministri 30. juulil Vikerraadios öeldut, et haridusleppe kokkuleppele ollakse väga lähedal ajal, kui omavalitsusteni ei jõua mõistliku aja jooksul isegi haridusleppe kohtumiste protokollid, rääkimata küsimustele vastuste saamisest või leppe täiendatud projekti edastamisest.

«Leppele ei saa ükski omavalitsuse esindaja alla kirjutada ilma linna- või vallavolikogu volituseta. Volituste küsimiseks peavad aga linna- ja vallavalitsuste esindajad valdama kogu vajalikku informatsiooni, et osata linna- ja vallavolinikele haridusleppe osas selgitusi anda,» selgitas Trei.

Eesti Linnade ja Valdade Liidu juhatuse liige ja Saue vallavanem Andres Laisk rõhutas, et hariduslepe ilma rahaliste tagatisteta on suur risk omavalitsuste toimetulekule. «See oli ka üks põhjustest, miks liit omavalitsuste nimel sellele alla kirjutada ei saa - iga omavalitsus teeb oma otsused haridusleppega võetavate finantskohustuste osas ise,» selgitas Laisk.

Eesti Linnade ja Valdade Liit saatis 6. augustil haridus- ja teadusministeeriumile teabenõude, milles palutakse vastust juunikuu lõpus koondatud ja HTM-ile saadetud omavalitsuste küsimustele. Juunikuises kirjas vajab vastust oluline õigusselgust loov küsimus: kui volikogudes tekib haridusleppe täiendamise ja korrigeerimise ettepanekuid, siis kas neid arutatakse kõikide haridusleppe osapooltega järgmisel kohtumisel ja kes lõplikult otsustab, kas linnade ja valdade volikogude poolt tehtud ettepanekuid arvestatakse või mitte?

Tagasi üles