Tulevastele õpetajatele makstava stipendiumi statuut saab selgemaks

Copy
Õpetaja. Pilt on illustratiivne.
Õpetaja. Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm

Haridus- ja teadusministeerium saatis partneritele kooskõlastamiseks õpetajakoolituse ja tugispetsialistide koolituse üliõpilastele stipendiumi maksmise määruse muudatuse, et muuta tingimused selgemaks.

Ministeeriumi kõrghariduse valdkonna juhi Kristi Raudmäe sõnul oli vaja selgemalt lahti kirjutada stipendiumi andmise tingimusi esimese aasta üliõpilaste osas, lisaks täpsustati stipendiumile kandideerijate paremusjärjestuse koostamist ning stipendiumi suurust osakoormuse korral.

«On hea meel, et sel aastal kandideeris ülikoolidesse õpetajakoolituse erialadele tuhatkond noort rohkem kui eelmisel suvel. See näitab, et ameti populaarsus on tõusuteel. Kindlasti on üheks motivaatoriks ka eelmisest õppeaastast õpetajaks õppijatele makstav 400-eurone stipendium. Aastane kogemus näitab, et määruses on vaja teatud täpsustused sisse viia, et stipendiumi määramine oleks õiglane ja pingeridade koostamine üheselt selge. Eelmisel õppeaastal maksti stipendiumi kokku 790 tudengile,» selgitas Raudmäe.

Stipendiumi saavate üliõpilaste osakaal on õppekavati erinev. Loodus- ja täppisteaduste ning keeleõpetajaks õppivatest üliõpilastest saavad stipendiumi 80 protsenti. Lasteaiaõpetajaid ettevalmistavatel õppekavadel ning eripedagoogika bakalaureuseõppes saab stipendiumi 20 protsenti üliõpilastest. Ülejäänud tugispetsialisti või õpetajakvalifikatsiooni võimaldavatel õppekavadel makstakse stipendiumi 60 protsendile üliõpilastest.

Muudatusega tekitatakse täiendavad valikukriteeriumid esimese kursuse üliõpilastele, mis võimaldavad võrdsete vastuvõtupunktide korral moodustada üliõpilastest paremusjärjestus. Selleks võetakse arvesse õpetajana töötamist, kas töötatakse õpitaval erialal ning õpetamise töökoormust. Viimasena, kui eelnevate kriteeriumite alusel ei ole võimalik lõplikku pingerida moodustada, vaadatakse eelneva haridustaseme lõputunnistuse keskmist hinnet.

Tagamaks võrdsus stipendiumile kandideerimisel, loetakse kohe õpingute alguses akadeemilisele puhkusele minejad õppesse tagasi tulles võrdseks esimese aasta esimese semestri üliõpilastega, sest neil puuduvad hinnatud õppetulemused.

Stipendiumi suurus sõltub õppekoormusest. Endiselt jääb kehtima põhimõte, et täiskoormusega õppimisel on üliõpilase stipendiumi suurus 400 eurot kuus. Kui õpitakse aga osakoormusega õppekaval, siis sõltumata üliõpilase õppekava täitmise mahust, on stipendiumi suurus 250 eurot kuus. Ka täiskoormusega õppekaval osakoormusega õppides makstakse stipendiumi 250 eurot kuus.

Määruse muudatustega ei kaasne lisakulusid, kuna täpsustatakse vaid stipendiumi määramise tingimusi, sihtgrupp ning stipendiumi suurus ei muutu. Määrus on kavandatud jõustuma 1. septembrist.

Haridus- ja teadusministri 6. juuli 2023 määruse «Õpetajakoolituse ja tugispetsialistide koolituse üliõpilaste stipendiumi suurus, maksmise tingimused ja kord» muutmise eelnõu on saadetud kooskõlastamiseks rahandusministeeriumile ning arvamuse avaldamiseks Eesti Üliõpilaskondade Liidule, Tartu Ülikoolile, Tallinna Ülikoolile ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiale. Tagasisidet oodatakse 9. augustiks. Eelnõu ja seletuskirjaga on võimalik tutvuda eelnõude infosüsteemis.

Tagasi üles