Õpetajakoolituse erialadele laekus rekordarv avaldusi

Copy
Õpetajad. Foto on illustratiivne.
Õpetajad. Foto on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

Õpetajaks soovib õppida kaks korda rohkem inimesi kui viis aastat tagasi, nähtub Tallinna Ülikooli tänavustest vastuvõtu arvudest.

2024/25 õppeaastaks avatud 729 õpetajahariduse õppekohale laekus üle 3000 avalduse.

Tallinna Ülikooli õppevaldkonna juht Helen Joost märkis, et tänavune vastuvõtt valmistas suurt rõõmu, sest tõi kaasa viimase viie aasta suurima avalduste arvu õpetajakoolituse ja kasvatusteaduste valdkonnas. «Avalduste arv on selle aja jooksul lausa kahekordistunud,» sõnas Joost.

Joost lisas, et tänaseks on veidi rohkem kui 670 kandidaati oma õppima asumist juba kinnitanud. Tegelik immatrikuleeritavate arv võib veel muutuda. «Suures plaanis on oodata, et saabuval õppeaastal alustab õpetajaõpinguid ligikaudu 100 üliõpilast rohkem kui eelmisel aastal.»

Viimastel aastatel on stabiilselt kasvanud nii õpetajaharidusest huvitatute kui vastavate õppekohtade arv. 2022. aastaga võrreldes võeti tänavu õpetajaks õppima 36 protsenti rohkem üliõpilasi. Avalduste arv kasvas samal perioodil 1000 võrra ehk 50 protsenti. Mulluse vastuvõtuga võrreldes oli tänavu avaldusi veerandi võrra rohkem ning õppekohti kümnendiku võrra enam.

Bakalaureuseõppes on läbi aastate suurim huvi olnud alushariduse pedagoogi, eripedagoogika ja klassiõpetaja erialade vastu. Magistriõppes on populaarseimad andragoogika, alushariduse pedagoogi ja kutseõpetaja õppekavad.

Tänavu oli bakalaureuse astmes suurim konkurss eripedagoogika sessioonõppesse, kus ühele õppekohale kandideerijate arv küündis 13 soovijani. Suurim arv avaldusi ehk 531 avaldust esitati alushariduse pedagoogi sessioonõppesse. Konkurss oli siin ligi 11 õppimasoovijat kohale.

Magistriõppes tunti suurimat huvi hariduse juhtimise vastu, kuhu esitati 130 avaldust ning ühele kohale kandideeris üle seitsme inimese. Tugevat järelkasvu on oodata ka kasvatusteaduste doktoriõppes, kuhu tänavu laekus 11 avaldust kuuele kohale.

«Loodan, et õppima asuvad motiveeritud ja uudishimulikud õppijad, kes peagi omandavad kvalifikatsiooni ning töötavad meie haridusasutustes,» lisas Joost.

Käesoleval aastal esitati Tallinna Ülikooli kokku ligikaudu 9700 sisseastumisavaldust, mis on üle 17 protsendi rohkem kui eelmisel aastal ning see on ka viimase viie aasta suurim avalduste arv.

Vastuvõtt pole aga veel lõppenud. 1.–7. augustil toimub täiendav avalduste vastuvõtt mitmetele eesti- ja ingliskeelsetele õppekavadele.

Tagasi üles