Lennuakadeemia tudengid tõi mehitamata õhusõidukite võistluselt kolmanda koha

PM Haridusportaal
Copy
Lennuakadeemia tudengite võistkond
Lennuakadeemia tudengite võistkond Foto: Lennuakadeemia

Lennuakadeemia tudengite võistkonda Blue Sparrow tunnustati Suurbritannias rahvusvahelisel mehitamata õhusõidukite võistlustel kolmanda koha ja eriauhinnaga.

IMechE UAS Challenge võistluse korraldamist alustati 2014. aastal eesmärgiga arendada professionaalseid insenere. Tänavune võistlus toimus 1.-4. juulini Buckminsteris ja võistlusele registreerus 38 üliõpilasmeeskonda üle maailma, sealhulgas Hiinast, Saudi Araabiast, Indiast, Hispaaniast, Hollandist, Itaaliast, Suurbritanniast. Võistlust korraldab Institution of Mechanical Engineers.

Eesti Lennuakadeemia 20 tudengist koosnev võistkond Blue Sparrow alustas vastavalt võistluse reeglitele mehitamata õhusõidukisüsteemi (UAS) täieliku projekteerimis- ja ehitustsükliga juba eelmise aasta oktoobris. Lisaks mehitamata õhusõidukisüsteemi projekteerimisele ja ehitusele tuli tudengitel iseseisvalt toime tulla sponsorite leidmise, võistlussõidu planeerimise ja korraldamisega ning ka kogu drooni puudutava logistikaga.

Võistlusel osaleva õhusõiduki maksimaalne stardimass võib olla 10 kilogrammi ja see on mõeldud spetsiifiliste lennumissioonide täitmiseks. Süsteem peab töötama automaatselt, sooritama ülesandeid, mille hulgas oli ala otsimine, teekonnapunktide järgi navigeerimine, abipaki täpne heitmine ja baasi naasmine määratud marsruuti pidi. Eesti võistkonna õhusõiduk läbis kõik etteantud missioonid edukalt ning võistkond saavutas tihedas konkurentsis kolmanda koha. Lisaks tunnustati võistkonda “Airworthinessi” eriauhinnaga.

Blue Sparrow projekt on rahastatud EAS-i ja KredExi ühendasutuse üliõpilaste insneri valdkonna arendusprojektide toetuse meetmest ja tudengite õhusõiduki väljaarendamist on toetanud ka Threod Systems, Cafa Tech ja Sky Corp.

Tagasi üles