TalTechi erialatest on andnud 12 500 inimesele kutsesoovituse

PM Haridusportaal
Copy
TalTech aitab noortel eriala sobivuses kindlusele jõuda
TalTech aitab noortel eriala sobivuses kindlusele jõuda Foto: TalTech

Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) erialatesti kaudu on üle 12 500 inimese teada saanud, milline võiks olla nendele kõige paremini sobiv eriala - iga kolmas mullu testi teinud noor alustas õpinguid ühel tema esiviisikus välja tulnud õppekaval.

Tallinna Tehnikaülikooli e-kanalite juhi Hele-Riin Piheli sõnul on eriala sobivustest üks võimalus ennetada olukorda, kus tudeng tuleb õppima eriala, mis talle tegelikult ei sobi ega meeldi. Test on populaarne ka laiemalt.

«Testi tegijate seas on üsna palju karjääripöörajaid ja uue suuna otsijaid ning see on igati positiivne,» ütles Pihel. «Inimene ju vahel ei teagi päris täpselt, mida ta teha tahab ja kuhu kõige paremini sobib. Test on 15 minutit kiirkursust selle kohta, mis sulle meeldida võiks.»

Psühhomeetriline erialatest valmis koostöös Tripodiga ning see kaardistab 35 eriala seast kitsamaid valikuid.

Bakalaureuseastme programmidega seotud enam kui 120 argipäevastest väidetest koosnev erialatest võimaldab sisseastujate jaoks suurendada selgust õige eriala valiku osas. Test koosneb neljast väitest iga eriala kohta, mille puhul testi sooritaja saab hinnata skaalal «meeldib», «pigem meeldib», «pigem ei meeldi» ja «ei meeldi».

Tulemuseks on kuni viis õppekava, mis võiksid testi tegijale kõige rohkem meeldida või paremini sobida. Eelduslikult mõjutab teadlikumalt tehtud erialaotsus ka nominaalajaga lõpetamist ning vähendab võimalust valida eriala, mis lähemal tutvumisel ei meeldigi.

Testi tulemuste põhjal on seni kõige populaarsem õppekava toidu- ja biotehnoloogia. Sellele järgnevad kohe ka ärindus ning avalik haldus ja riigiteadused, arhitektuur ja küberturbe tehnoloogiad.

Paljude esimese valiku seas on ka näiteks maa süsteemid, kliima ja tehnoloogiad, rakendusfüüsika, äriinfotehnolooiga, IT-süsteemide arendus ja laevamehhaanika.

Märksõnad

Tagasi üles