«Lae end» haridusprogrammi läbib sel aastal 20 õpetajat

PM Haridusportaal
Copy
"Lae end" haridusprogrammi mullused osalejad.
"Lae end" haridusprogrammi mullused osalejad. Foto: Karli Jaanson

«Lae end» haridusprogramm tõstis osalevate õpetajate arvu kahekümneni, lisades sel aastal programmi lisaks füüsika suunale ka keemia suuna.

Haridusprogrammi kolmandast hooajast võtavad osa õpetajad kaheksast maakonnast, nende hulgas 2023. aastal aasta gümnaasiumiõpetaja tiitli pälvinud Rakvere riigigümnaasiumi füüsikaõpetaja Raimo Maasik.

Nomineeritud õpetajatest valis žürii programmi osalema kümme põhikooli füüsika- ja kümme keemiaõpetajat. Žüriisse kuulusid Enefiti, haridus- ja teadusministeeriumi, Eesti Füüsika Seltsi, Eesti Keemiaõpetajate Liidu ning Videoõpsi esindajad ja Rakett69 finalist.

Haridus- ja teadusministeeriumi haridusjuhtimise ja õpetajapoliitika valdkonna juht Heidi Uustalu tõi esile, et Kutsekoja tööjõu- ja oskuste prognoosisüsteemi OSKA koostatud analüüsist selgus, et õpetajate asendusvajadus on jätkuvalt suur, erinedes õppeaineti märkimisväärselt.

«Puudu on eeskätt matemaatika ja loodusainete õpetajatest – mõlema puhul esineb ka suur vanusest tulenev asendusvajadus. Selleks, et noortes tekiks huvi reaalteadusi õppida, on meil tarvis inspireerivaid õpetajaid, kes oskaksid õpitavat reaalse eluga siduda, innustaks küsima, kahtlema ja katsetama,» rääkis Uustalu.

Tema sõnul on õpilases huvi tekitamiseks vaja, et ka õpetajal endal oleks õppetöö läbiviimine põnev ja seda «Lae end» programm neile pakubki, viies õpetajad kokku haridusvaldkonna uuendajatega, kellega koostöös kaasahaaravat õppematerjali välja töötada ja igasse Eesti kooli ja õpilaseni viia. «On erakordselt tore, et sel aastal pakub programm koosõppe võimalust lisaks füüsikutele ka keemiaõpetajatele ja loodetavasti võimaldatakse seda järgmine aasta ka matemaatikaõpetajatele,» ütles Uustalu.

Eelmisel aastal programmis osalenud Vändra gümnaasiumi füüsika- ja keemiaõpetaja Merit Eier ütles, et programmis osalemine aitas tema tassi õpetajana täita ning kohtumised ettevõtete juhtidega ja ettevõtete külastused tekitasid tunde, et tema õpetajana on oluline lüli õpilaste ja nende tuleviku tööandjate vahel.

«Paljud õpilased teevad oma tulevase erialavaliku põhikoolis saadud õpikogemuste põhjal. Seega on motiveeritud ning säravatel keemia- ja ka füüsikaõpetajatel oluline roll kanda. «Lae end» programm on suurepärane võimalus õpetajaameti väärtustamiseks ja loodusainete õpetaja ameti populariseerimisel. Programm tõmbab tähelepanu õpetajaametile, selle murekohtadele ja rõõmudele ning aitab järelkasvu probleemi lahendamisele kaasa. Ettevõtted on pannud õpetajaameti väärtustamisele õla alla ning õpetajaameti positiivne kuvand on see, mida tasub levitada, sest õpetajaamet on väärt amet!» sõnas Eier.

«Lae end» haridusprogrammis osalevad Enelin Olesk Ilmatsalu põhikoolist, Gretel Maidre Toila gümnaasiumist, Maimu Torn-Kallion Kohila gümnaasiumist, Kristo Markus Soika Jakob Westholmi gümnaasiumist, Peeter Jõeloo Tartu Forseliuse koolist, Raimo Maasik Rakvere põhikoolist ja Rakvere riigigümnaasiumist, Marili Uluots Tartu erakool ProTERAst, Ihor Verkhohliad Vabaduse koolist, Maarika Vällik Tabivere põhikoolist, Merle-Kairit Toom Rannu koolist, Elve Mäekivi Lagedi koolist, Geidi Mitt Kindluse koolist, Martin Saar Tallinna reaalkoolist ja Gustav Adolfi gümnaasiumist, Karoliina Tõnisson Tallinna Järveotsa gümnaasiumist, Kädi Koppel Jakobsoni-nimelisest Torma põhikoolist, Larissa Žarkova Narva Eesti põhikoolist, Greta Varb (Pentsa) Põlva koolist, Triinu Vohu Kihnu koolist, Kati Kümnik Kiltsi mõisakoolist ja Anna Perova Pelgulinna gümnaasiumist.

Programmi raames saavad õpetajad külastada «Lae end» ellu kutsunud ettevõtteid, et näha seal füüsika, keemia ja inseneriameti praktilisi näiteid. Koostöös programmi valitud õpetajate ja Videoõpsiga luuakse õppevideod, mis katavad 7. klassi loodusõpetuse õppeprogrammi, et toetada õpetajaid koolides ning noori iseseisvas õppimises.

Ühtlasi kingitakse programmis osalejatele Praktikali õppekomplektid praktiliste tundide läbi viimiseks. Programmi lõpus saavad õpetajad rahalise preemiana 13. kuupalga, 2184 eurot brutos, mis on võrdne 2024. aasta õpetaja keskmise palgaga.

Ettevõtted ABB, Enefit, Fermi Energia, LHV, Nordecon ja Metrosert lõid koostöös haridusmaastiku eestvedajatega õpetajatele suunatud programmi «Lae end», et viia kaasaegsem õppekogemus kättesaadavaks kõigile füüsikat ja keemiat õppivatele põhikoolilastele üle Eesti. Programmi partneriteks on Eesti Füüsika Selts, Eesti Keemiaõpetajate Liit, Praktikal ja Videoõps.

Tagasi üles