Riik toetab väliseestlaste õpinguid Eestis

PM Haridusportaal
Copy
Euro rahatähed. Pilt on illustratiivne.
Euro rahatähed. Pilt on illustratiivne. Foto: IMAGO

Haridus- ja noorteamet kuulutas välja taotlusvooru väliseestlaste õpingute toetamiseks Eestis.

Stipendiumiprogrammi eesmärk on toetada väliseestlaste õpinguid Eesti kõrgkoolides ja kutseõppeasutustes. 2024. aasta taotlusvooru saab avaldusi esitada kuni 17. juulini.

Väliseestlaste stipendiumi antakse välja kahes kategoorias: eesti keele õppimiseks ning eestikeelsel õppekaval kutse- või kõrghariduse omandamiseks. «Meil on väga hea meel, kui Eesti juurtega inimesed leiavad tee tagasi siia ning hariduse omandamine on üks parimaid võimalusi oma juurte tundmaõppimiseks. Omakorda aitavad nende välisriigi kogemused panustada Eesti ühiskonda,» sõnas haridus- ja noorteameti stipendiumite ja toetuste tiimi vanemspetsialist Krista Arro.

Stipendium koosneb igakuisest 350-eurosest toetusest õpingute perioodil, reisikulude kompensatsioonist, keelekursuse õppekulude hüvitisest kuni 2700 euro ulatuses ning vajadusel elamisloa riigilõivu ja tervisekindlustus hüvitisest. Stipendium ei taga viisat ega elamisluba.

Stipendiumi saab taotleda kesk- ja kõrgharidusega Eesti päritolu inimene, kes ei ole alaliselt Eestis elanud vähemalt viimased kümme aastat, välja arvatud juhul, kui ta on Eestisse elama asunud taotluse esitamisele eelneva kalendriaasta jooksul.

Tasemeõppe stipendiumile taotleja peab olema vastu võetud Eesti kõrg- või kutsekooli eestikeelsele õppekavale. Juhul kui sisseastumistulemused selguvad pärast 17. juulit, tuleb esitada tõend selle kohta, et sisseastumiseks vajalikud dokumendid on esitatud.

Keeleõppe stipendiumi taotlejal tuleb kursus(ed) enne taotlemist ise leida ning neile registreeruda. Õpinguteks sobivad Eesti kõrgkoolid, näiteks Tartu Ülikooli keeleõppekursused või eesti keele täienduskoolituse läbiviimiseks tegevusluba omavad koolitajad. Eelistatud on kandidaadid, kes täiendavad stipendiumi toel läbitavat keeleõpet muude keeleõppevõimalustega, nagu näiteks e-kursused Keeleklikk, Keeletee ja Integratsiooni Sihtasutuse eesti keele majade teenused.

Stipendiumiperioodi lõpuks peab stipendiaadi keeleoskus olema vähemalt B1-tasemel.

Stipendiumit on välja antud juba 15 aastat, varasemalt rahvuskaaslaste programmi raames.

Tagasi üles