Ülikoolid tutvustavad messil jaapanlastele Eestis õppimise võimalusi

PM Haridusportaal
Uuendatud 15. juuni 2024, 11:31
Copy
Jaapanlased tutvuvad õppevõimalustega Eestis
Jaapanlased tutvuvad õppevõimalustega Eestis Foto: Haridus- ja noorsooamet

Haridus- ja noorteamet koos Eesti ülikoolidega tutvustab laupäeval ja pühapäeval Euroopa Liidu Jaapani esinduse korraldataval haridusmessil jaapanlastele õppimis- ja teadusvõimalusi Eestis.

Eesti delegatsioon osaleb messil kolmandat aastat järjest, pakkudes Jaapani tudengitele võimalust avastada Eesti kõrgkoolide õppekavasid ja teadustöö võimalusi.

«Eesti ja Jaapani suhted on väga head ja valdkondade arv kasvab kiiresti, kus vastastikku soovitakse koostöö teha,» ütles Jaapanis asuva Eesti saatkonna nõunik Indrek Erikson.

Ta lisas, et Eesti pole enam kuulus vaid Tallinna vanalinna ja laulupeotraditsiooni poolest, vaid on jäänud silma ka oma hea haridustaseme, tehnilise innovatsiooni, digiriigi, küberkaitse, idufirmade ökosüsteemi ja mitme teise tegevusvaldkonnaga.

«Haridusdelegatsioonide tulek, koostöölepingud ja õpilasvahetuse kasv on kõik selle tunnistuseks. Kindlasti on aidanud Jaapani üliõpilaste arvu Eestis mitmekordistada ka Study in Estonia ja Eesti ülikoolide sihikindel tegevus,» märkis Erikson.

Lisaks messile korraldatakse sel aastal esmakordselt koostöös Eesti saatkonnaga Tokyos vilistlaskohtumine Eestis varasemalt õppinud vilistlastega.

Jaapan on välistudengite valdkonnas üks Aasia suurimaid saatjariike ning võiks Eesti jaoks olla kõrge potentsiaaliga turg talentide värbamiseks. Praegu omandab Eestis diplomit kokku 48 Jaapani tudengit nii bakalaureuse-, magistri- kui doktoriõppes.

«Jaapanlasi õpib enam kui 30 õppekaval, seega ei saa öelda, et mõni õppekava või valdkond oleks teistest populaarsem. Enamustel õppekavadel õpibki üks jaapanlane, mõnedel kaks,» ütles haridus- ja noorteameti Eesti kõrghariduse rahvusvahelise tutvustamise juht Eero Loonurm. «Valituks on osutunud õppekavad alates animatsioonist ja interdistsiplinaarsetest humanitaarteadustest lõpetades semiootika ja maastikuarhitektuuriga.»

 Kui 2014/2015 õppeaastal õppis Eestis kaheksa Jaapani üliõpilast, siis praeguseks on see arv kuuekordistunud. «Jaapan võiks olla tulevikus riik, millele oluliselt enam tähelepanu pöörata - alates värbamisest lõpetades vilistlastega,» lausus Loonurm.

Jaapani tasemeõppe tudengeid õpib Eestis kuues ülikoolis ning ühes rakenduskõrgkoolis: Tartu ülikoolis, Tallinna tehnikaülikoolis, Tallinna ülikoolis, Estonian Business Schoolis, maaülikoolis, kunstiakadeemias ja ettevõtluskõrgkoolis Mainor. Kõige enam õpib jaapanlasi Tartu ülikoolis.

Nädalavahetusel toimuvast Euroopa Liidu Jaapani esinduse korraldatavast haridusmessist võtab osa enam kui 50 ülikooli kõigist 27 Euroopa Liidu liikmesriigist. Maailma tippülikoolidest osalevad Bocconi ülikool, Leuveni ülikool, Heidelbergi ülikool ja Trinity kolledž. Kokku oodatakse pea 10 000 osalejat.

Tagasi üles