Noore Õpetlase stipendium lennutab noored mainekatesse välismaa kõrgkoolidesse

Copy
Raha. Pilt on illustratiivne.
Raha. Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm/Sakala

Laupäevast saab taotleda Noore Õpetlase stipendiumit välisriigi kõrgkoolis bakalaureusekraadi omandamiseks - stardiraha õpingute alustamiseks on 5000 eurot, taotlusi on võimalik esitada 1. juulini.

«Sageli jääb andekatel noortel maailma mainekatesse ülikoolidesse minemata rahapuuduse tõttu. Seetõttu ongi ellu kutsutud Noore Õpetlase stipendium, mille algatajad soovivad igal aastal välja valida stipendiaadid, kelle õpinguid stardirahaga toetada. Noore Õpetlase stipendiumi on alates 2004. aastast välja antud rohkem kui 200-le andekale noorele,» rääkis haridus- ja noorteameti stipendiumite ja toetuste tiimi juht Carmen Raudsepp.

Igal aastal valitakse välja paarkümmend noort stipendiaati. Stipendiumi saamisega kaasneb kohustus rakendada omandatud teadmisi pärast õpingute lõppu Eesti hüvanguks. Sihtriikide osas on varasemalt olnud populaarsemad Holland, Ameerika Ühendriigid ja Suurbritannia. Lisaks on mindud õppima ka näiteks Rootsi, Itaaliasse, Lõuna-Koreasse ja Prantsusmaale.

Stipendiaatidest on tänaseks kujunenud kogukond, mille juured asuvad Eestis, aga liikmed paiknevad üle maailma. «Julgustame kandideerima koolilõpetajaid üle Eesti, sest noori, kelle unistuste ülikool asub välismaal, on igas koolis,» rääkis Noore Õpetlase stipendiumi algataja ja nõukogu esimees Tõnu Pekk.

Noore Õpetlase stipendiumiprogramm on Eesti ettevõtjate, kes tänaseks on kasvanud ligi 20-liikmeliseks ja kellest mitmed on stipendiumi toetanud rohkem kui 10 aastat, haridus- ja teadusministeeriumi ning haridus- ja noorteameti koostöös väljaantav stipendium, mille eesmärk on toetada Eestist pärit andekate noorte bakalaureuseõpinguid tunnustatud välisriigi kõrgkoolides.

Stipendiaatide valimisel hinnatakse nii õpitulemusi, ühiskondlikku aktiivsust kui ka motivatsiooni välismaal õppida ja omandatud tarkusi peale kraadi omandamist Eestis rakendada. Stipendiaadid tehakse teatavaks juulis ning stipendiumid antakse üle augustis.

Tagasi üles