EKSPERT EETRIS Mati Heidmets «Õppuri autonoomia»

Mihkel Maripuu
, video- ja fotoreporter
Copy

Tallinna Ülikooli vestlussaates «Ekspert eetris» on vaatluse all Eesti saavutused PISA testis, mida välismaalastele uhkusega tutvustatakse. Külas on TLÜ emeriitprofessor Mati Heidmets.

Iga riigi haridusmudel peegeldab selle riigi ajalugu. Eesti kultuuris ja ajaloos on haridus olnud kuhugi jõudmise viis. Nii suhtumegi õppimisse kui töösse. Selleni, et elu võib olla ka rõõmus, oleme alles hiljuti jõudnud.

Eesti on viie parima haridussüsteemi hulgas maailmas. Meie tulemus PISAs on segu tõsiselt võtmisest, distsipliinist, usaldusest õpetaja vastu ja vabadusest teha, mida tahetakse, mis tuli 1990ndatel. Hiljuti ilmus Postimehe kirjastuselt raamat «Kas Eesti PISA on viltu?» ning põhjaliku analüüsi tellis ka NCEE Washingtonist, et uurida viielt edukamalt PISA riigilt, mida nad selles valdkonnas teevad. Analüüsi koostasid Eve Eisenschmidt, Maie Kitsing, Mikk Kasesalk ja Mati Heidmets. Saates tuleb juttu, miks see raamat ja analüüs on sündinud, mida on üksteiselt õppida ja milline on rahvusvaheline haridusturg.

Lisaks räägib Heidmets Eesti eduteguritest ehk viiest vedurist: haridust väärtustav ajalugu, ühiskonna usaldus kooli ja õpetaja vastu, valikuid pakkuv juhtimine, haridusse panustajate lai ring ning mitmekesine koolivõrk. Heidmetsa sõnul on aga oluline küsimus, kuidas muutuvas maailmas siit edasi minna. Tema sõnul on autonoomia haridusdebati järgmine kuum kartul.

Saadet juhib Tallinna Ülikooli arendusprorektor Katrin Saks.

Saatesari «Ekspert eetris» vahendab põnevaid, silmaringi avardavaid ja harivaid teemasid, olgu need tervise, poliitika, hariduse, kunsti või juriidika vallast. Saates arutatakse koos oma valdkonna ekspertidega aktuaalseid küsimusi, mis puudutavad kõiki. Teadlaste roll on ühiskonnas tähtsam kui kunagi varem. Iga päev paisatakse õhku rohkem küsimusi kui vastuseid. Selguseks, uuteks lahendusteks ja tarkadeks otsusteks, olgu riigi või inimese tasandil, on vaja tõenduspõhisust.

«Ekspert eetris» sai alguse 2020. aasta kevadel ja pälvis oma teemapüstitustega 2020. aasta teaduse populariseerija tunnustuse.

Varasemaid saateid saab järele vaadata Tallinna Ülikooli veebilehel ja tv.postimees.ee.

Tagasi üles