EKSPERT EETRIS Mart Susi «Tehisaru mõju inimõigustele»

Mariliis Maripuu
, Postimees TV toimetaja
Copy

Tänases Tallinna Ülikooli vestlussaates «Ekspert eetris» vestleme kuumast teemast - tehisarust. Seekord on see asetatud inimõiguste raamistikku ning saates on külas TLÜ inimõiguste professor Mart Susi.

Mõttekoht on, kas tehisaru teeb paremaid otsuseid kui inimaru. Tehisaru suudab lühikese ajaga analüüsida suurt hulka andmeid ja selle põhjal kiiresti otsustada. Ainus häda on see, et tehisarule ei meeldi, kui ta midagi ei tea. Sellisel juhul täidab ta ise lüngad. Miinuseks on ka empaatia puudumine – ta ei oska otsustada, kas mõnel juhul puhul peaks tegema erisusi. Ühiskonnas on näha, et tehisaru ja selle kasutamine areneb kiiresti ning õigusruum ei jõua sellele järele. Juristid näevad küll vaeva, aga vahe on sellegipoolest suur. Tehisaru ümber keerleb küsimusi rohkem kui vastuseid, kuid ekspertide soovitus on seda kasutada arukalt.

Saadet juhib Tallinna Ülikooli arendusprorektor Katrin Saks.

Saatesari «Ekspert eetris» vahendab põnevaid, silmaringi avardavaid ja harivaid teemasid, olgu need tervise, poliitika, hariduse, kunsti või juriidika vallast. Saates arutatakse koos oma valdkonna ekspertidega aktuaalseid küsimusi, mis puudutavad kõiki. Teadlaste roll on ühiskonnas tähtsam kui kunagi varem. Iga päev paisatakse õhku rohkem küsimusi kui vastuseid. Selguseks, uuteks lahendusteks ja tarkadeks otsusteks, olgu riigi või inimese tasandil, on vaja tõenduspõhisust.

«Ekspert eetris» sai alguse 2020. aasta kevadel ja pälvis oma teemapüstitustega 2020. aasta teaduse populariseerija tunnustuse.

Varasemaid saateid saab järele vaadata Tallinna Ülikooli veebilehel ja tv.postimees.ee.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles