Benelux ja Balti riigid asuvad tunnustama teineteise kõrghariduskraade

PM Haridusportaal
Copy
Tudengid. Pilt on illustratiivne.
Tudengid. Pilt on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema

Kolmapäeval jõustus Beneluxi ja Baltimaade kõrgharidust tõendavate kraadide automaatse tunnustamise leping.

Hollandi parlament kiitis heaks lepingu, mis lihtsustab õpirännet Eesti, Läti, Leedu, Belgia, Hollandi ja Luksemburgi vahel ning soodustab kõrgkoolide vahelist koostööd teadus- ja õppetegevuses ning tudengite sisenemist tööturule.

«Ühtse Euroopa kõrgharidusruumi üheks olulisemaks eesmärgiks on üleminek kõrghariduse kvalifikatsioonide automaatsele tunnustamisele, mis tähendab, et diplomeid ja kraade tunnustataks ilma aeganõudva hindamise ja võrdlemiseta,» selgitas haridus- ja noorteameti akadeemilise tunnustamise infokeskuse juhataja Gunnar Vaht.

Automaatse tunnustamise leping näitab ennekõike, et riikide kõrgharidussüsteemi kvaliteet ja õpiväljundid on usaldusväärsed. Samuti soodustab leping kõrgkoolide vahelist koostööd näiteks ühisõppekavade loomiseks.

Benelux ja Baltimaad on olnud ühed aktiivsemad automaatse tunnustamise suunas liikujad. Hollandi parlament oli viimane kuuest riigist, kes vastavasisulise lepingu ratifitseeris.

Beneluxi ja Baltimaade omavahelise lepingu väärtus seisneb veel selles, et sellega võivad liituda ka teised Euroopa regiooni riigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles