Eestlased võitsid rahvusvahelisel füüsikaolümpiaadil kolm kulda

PM Haridusportaal
Copy
Eestlasi saatis olümpiaadil edu
Eestlasi saatis olümpiaadil edu Foto: TalTech

Möödunud nädalavahetusel Tallinnas toimunud Põhja- ja Baltimaade olümpiaadil panid üheteistkümnest riigist pärit gümnasistid proovile oma füüsikaalased teadmised Põhja- ja Baltimaade füüsikaolümpiaadil - kolm kõige säravamat medalit võitsid endale Eesti noored.

Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) korraldataval olümpiaadil said kuldmedalid Mihkel Rannut, Ralf Robert Paabo ja Saskia Põldmaa. Neile järgnesid õpilased Gruusiast, Serbiast, Saudi Araabiast ja Vietnamist. Kokku autasustati parimaid üheksa kulla, 25 hõbeda ning 22 pronksiga.

Olümpiaadi žürii esimees ja TalTechi professor Jaan Kalda ütles, et nii suure olümpiaadi korraldamine, mis kestab pelgalt kolm päeva, on suur väljakutse. «Võrdluseks olgu öeldud, et näiteks rahvusvahelise füüsikaolümpiaad IPhO on võistlejate arvult vaid umbes kolm korda suurem, kuid võistlus kestab ligi kümme päeva ja eelarve on mitme miljoni euro suurune. Võistlejate ja juhendajate eranditult positiivne tagasiside andis kinnitust, et TalTechi korralduskomisjon ning võistkondade juhendajatest ning vilistlastest koostatud ligi 30-liikmeline žürii sai tööga hästi hakkama,» rääkis Kalda.

Tema sõnul võib keskmiste punktiskooride põhjal järeldada, et tänavused võistlusülesanded olid läbi aegade ühed raskemad – vaid 2022. aastal olid võistluskomplekt veel natuke raskem. «Muuhulgas tuli võistlejatel arvutada, kuidas toimis 1,8 miljardit aastat tagasi Oklo looduslik tuumajaam, kui tihti võib keskmiselt ühes maakera punktis näha täielikku päikesevarjutust ning teha elektromagentismi katseid köögikapist leitud vahenditega,» lisas Kalda

Võistluse tulemuste põhjal komplekteeritakse riiklikud meeskonnad suurtele rahvusvahelistele olümpiaadidele nagu Euroopa füüsikaolümpiaadile (EuPhO) ja rahvusvahelisele füüsikaolümpiaadile (IPhO).

Tänavusel jõuproovil osales 11 riiki: Eesti, Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Kasahstan, Gruusia, Vietnam, Saudi Araabia, Serbia ja Šveits. Kokku võttis mõõtu 104 osalejat.

Põhja- ja Baltimaade füüsikaolümpiaad sai alguse kakskümmend üks aastat tagasi Eesti-Soome maavõistlusena. Läti liitus tasapisi tuntust kogunud võistlusega 2015. aastal ning Rootsi tegi seda aasta hiljem.

Olümpiaadi korraldamist finantseerib Tallinna Tehnikaülikool ning haridus- ja teadusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles