Eesti sai Euroopa eksperimentaalteaduste olümpiaadilt kaks medalit

PM Haridusportaal
Copy
Eesti võistkond avatseremoonial. Vasakult paremale: Mihkel Pajusalu, Lee Ann Madissoon, Silvia Nafthal, Kaarel Toomet, Jan Hendrik Järvemets, Jasper Vähk, RaulPata, Kristofer Torokoff .
Eesti võistkond avatseremoonial. Vasakult paremale: Mihkel Pajusalu, Lee Ann Madissoon, Silvia Nafthal, Kaarel Toomet, Jan Hendrik Järvemets, Jasper Vähk, RaulPata, Kristofer Torokoff . Foto: Lee Ann Madissoon

Luksembourgis 7.-14. aprillil toimunud Euroopa eksperimentaalteaduste olümpiaadil EOES (European Olympiad of Experimental Sciences) Eestit esindanud võistkonnad saavutasid võistlusel head tulemused, mis tõi neile vastavalt hõbe- ja pronksmedali.

Hõbemedali pälvinud võistkonda kuulusid Silvia Nafthal Gustav Adolfi Gümnaasiumist, Kaarel Toomet Nõo Reaalgümnaasiumist ja Jasper Vähk Tallinna Reaalkoolist. Teine võistkond tõi koju pronksmedali, sinna kuulusid Raul Pata ja Kristofer Torokoff Gustav Adolfi Gümnaasiumist ning Jan Hendrik Järvemets Pärnu Mai koolist. Üldvõidu sai sel aastal Tšehhi võistkond.

Olümpiaadil võistlevad Euroopa riike esindavad õpilased, kes saavad 17-aastakseks kõige varem võistluse toimumise aastal, seega Eestist osalevad tavaliselt 9. ja 10. klassi õpilased. Võistlusel lahendavad kahe- kuni kolmeliikmelised võistkonnad laborites teaduslikel katsetel põhinevaid ülesandeid. Võistlus on mõeldud integreerima eksperimentaalseid oskusi füüsika, keemia ja bioloogia vallas ning arendama õpilaste vahelist suhtlust ja meeskonnatööd. EOES toimus tänavu ametlikult neljandat korda, kuid tegelikult on see edasiarendus varasemast Euroopa Liidu loodusteaduste olümpiaadist, mis alustas 2003. aastal.

Võistluse esimesel päeval uuriti vähi haigusega seonduvat: tuvastati proovidest kantserogeene, pandi kokku ioniseeriva kiirguse allikas ja uuriti selle käitumist ning radooni laguprodukte ning uuriti UV-kiirguse mõju rakkudele ja DNA-le.

Teine päev oli lõbusam ja uuriti Luxembourgi traditsioonilise Schueberfouer' laadaga seotut: uuriti sealse limonaadi ja sinepi koostist, ameerika mägede ja LED-ide käitumist ja populaarse laadatoidu ­ehk kala bioloogiat. Muuhulgas tehti kala lahkamine ja vereproovi võtmine.

Lisaks võistlusele korraldati õpilastele ka suur integratsiooni- ja kultuuriprogramm. Kõik võistlejad jaotati teise riigi õpilastega kokku tubadesse, lisaks oli neil mitmeid ekskursioone ja töötubasid. Võimalus oli jälgida ka põnevat etendusõhtut, kus töötubades omandatud teadmised esitati põnevas vormis publikule. Ülesandena pidid Eesti õpilased lõhkuma apelsinikoorte abil Rakett 69 õhupalli.

Võistkonnaga käisid mentoritena kaasas Mihkel Pajusalu, Jörgen Metsik ja Lee Ann Madissoon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles