LOETAV KA VEEBIST Valminud on teaduste akadeemia aastaraamatud

PM Haridusportaal
Copy
Foto: Teaduste akadeemia

Teaduste akadeemia möödunud aasta tegevusi kokkuvõtvad raamatud Eesti teaduste akadeemia sõnas ja pildis 2023 ning Faktid ja arvud leiab nüüd ka veebist.

Möödunud aastal lahvatanud Pere Sihtkapitali skandaali valguses avavad raamatus akadeemia president Tarmo Soomere ja akadeemik Raivo Uibo areneva Euroopa teaduse eetikakoodeksi tähendust ja konteksti. Vandeadvokaat Karmen Turk selgitab sihtkapitali juhtumit andmekaitseõiguslikust aspektist.

Akadeemik Jüri Engelbrecht viib lugeja 30 aasta eest akadeemik Hando Runneli eestvedamisel algatatud ainulaadse raamatusarja «Eesti mõttelugu» radadele, tõdedes, et sellele võrdset maailmas kõrvale seada pole. Akadeemik Dan Bogdanov annab lühiülevaate akadeemia küberturvalisuse komisjoni töö ambitsioonikast algusest.

Akadeemik Anu Realo kirjutab usaldusest, usaldusväärsusest ja vastutusest ning akadeemik Veiko Uri süsinikuringest majandatavates Eesti metsaökosüsteemides.

Oma muljeid mullu Genfis toimunud alusteaduste aasta lõpufoorumist jagavad Eesti noorte teaduste akadeemia president Toomas Vaimann ja kommunikatsioonijuht Erik Abner.

Teaduste akadeemia uurija-professorid tutvustavad oma uurimistööd, mille teemad ulatuvad Arktikast ja Venemaast venekeelsete lastevanemate keelehoiakuteni eestikeelsele õppele üleminekul.

Tarmo Soomere avab lugejale kahte rahvusvahelise kandepinnaga seisukohta: akadeemiate autonoomia säilitamise kaitseks ja tuleviku teaduspublitseerimise võtmeprintsiipidest. Samuti kirjutab ta, milline arvatust suurem, olulisem ja õpetlikum kogemus ootas Eesti dessanti ees möödunud aasta Uusikaupunki Rahu sümpoosionil.

Teaduste akadeemia Eesti polaaruuringute komisjoni liige Kati Lindström selgitab, miks peaks Eesti juba 2001. aastal Antarktika lepinguga liitununa ühinema ka Madridi protokolliga.

Akadeemia juures tegutseva riigiõiguse sihtkapitali tegevjuht Kerdi Raud ja nõukoja esimees Heiki Loot annavad lugejale ülevaate sihtkapitali viiest tegevusaastast.

Lisaks on raamatus noppeid akadeemikute olulistest sõnumitest ja usutlused värskelt valitud akadeemikutega. Lugeda saab akadeemia rahvusvahelise koostöö tegevustest ning konkurssidest ja tunnustustest.

Pildilise ülevaate leiab ka Underi ja Tuglase kirjanduskeskuse ning akadeemiaga assotsieerunud asutuste ja organisatsioonide eredamatest tegemistest.

Aastaraamat 2023 Faktid ja arvud aga kajastab akadeemia ja akadeemikute ning akadeemia juures tegutsevate ekspertkogude tähtsamaid tegevusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles