Õiguskantsler: õpilaselt selgituse küsimine ei tohi mõjuda karistusena (4)

PM Haridusportaal
Copy
Õpilane koolipingis. Foto on illustratiivne.
Õpilane koolipingis. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Õiguskantsler Ülle Madise märkis lõppeval nädalal lapsevanema päringule vastates, et koolis korda rikkunud õpilaselt selgituse küsimine ei tohi mõjuda omaette karistusena.

Madiselt paluti hinnangut, kas kooli personalil on õigus nõuda õpilaselt kirjalikke selgitusi. «Leian, et kooli kodukorra rikkumise korral on koolil õigus ja kohustus selgitada välja kõik juhtumi asjaolud. Juhtumi asjaolude väljaselgitamise viis ei tohi mõjuda õpilasele karistusena ega tema väärikust alandada,» selgitas Madise.

Tema sõnul on seetõttu oluline see, kuidas õpilaselt juhtunu kohta küsitakse.«Üldjuhul tuleks juhtumi asjaolud välja selgitada vestluse käigus. Asjaolude väljaselgitamisel tuleb arvestada õpilase vanust ja arengutaset. Mõistagi peab seejuures silmas pidama lapse huve,» rõhutas õiguskantsler.

Madise sõnul on kooli ülesanne leida viis, kuidas õpilast selgituste andmisel toetada. «Õpilane peab saama toimunut kirjeldada rahulikus ja turvalises keskkonnas. Selgituste andmist ei või rakendada mõjutusmeetmena,» rääkis Madise, lisades, et põhikooli- ja gümnaasiumiseadus loetleb koolis lubatud mõjutusmeetmed ammendavalt.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles