Ekspert eetris Krista Loogma: «Kas õppimiskohustuse tõstmine 18. eluaastani aitab lahendada NEET-noorte probleemi?»​​ (1)

Mariliis Maripuu
, Postimees TV toimetaja
Copy

Tänases Tallinna Ülikooli vestlussaates «Ekspert eetris» tuleb juttu haridus- ja teadusministeeriumi plaanist kehtestada noortele õppimiskohustuse 18. eluaastani või kesk- või kutsehariduse omandamiseni. Teemat avab Tallinna Ülikooli haridusteaduste instituudi teenekas kutsehariduse professor Krista Loogma.

Krista Loogma räägib saates, et ministeeriumi hinnangul on sellist muudatust vaja, kuna Eestis on päris palju noori, kes pärast põhikooli ei õpi ega tööta, see on ühiskonnale raiskuläinud ressurss. «Selleks et toetada võimaliku seadusemuudatuse rakendumist, on vaja rahalist ressurssi, samuti õpetajaid ja tugipersonali, keda kutseõppeasutustes napib, ning lisaks koolitusi, mis toetavad erinevaid osapooli muutusega toimetulekul,» rääkis Loogma.

Krista Loogma räägib saates ka kutseõppest väljalangevusest ja ettevalmistusõppest, mis peaks haarama kõik need inimesed, kes ei leia oma kohta kohta pärast põhikooli või ei olda teadlikud, mida soovitakse edasi teha. «Eestis on kutseõppest väljalangevus aastaid olnud väga kõrge ehk umbes 20 protsenti ning seda probleemi võiksid aidata lahendada nii õppe paindlikkus, ettevalmistav ja ka õpipoisi õpe,» selgitas Loogma.

Saadet juhib Tallinna Ülikooli nüüdismeedia magister Melissa Mariel Korjus.

Saatesari «Ekspert eetris» vahendab põnevaid, silmaringi avardavaid ja harivaid teemasid, olgu need tervise, poliitika, hariduse, kunsti või juriidika vallast. Saates arutatakse koos oma valdkonna ekspertidega aktuaalseid küsimusi, mis puudutavad kõiki. Teadlaste roll on ühiskonnas tähtsam kui kunagi varem. Iga päev paisatakse õhku rohkem küsimusi kui vastuseid. Selguseks, uuteks lahendusteks ja tarkadeks otsusteks, olgu riigi või inimese tasandil, on vaja tõenduspõhisust.

«Ekspert eetris» sai alguse 2020. aasta kevadel ja pälvis oma teemapüstitustega 2020. aasta teaduse populariseerija tunnustuse.

Varasemaid saateid saab järele vaadata Tallinna Ülikooli veebilehel ja tv.postimees.ee.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles