Tallinnas lõpeb avalduste esitamine esimesse klassi astumiseks

PM Haridusportaal
Copy
Tallinna abilinnapea Andrei Kante sõnul ei tohi eestikeelsele õppele üleminekul ükski õpilane vajaliku hariduseta jääda.
Tallinna abilinnapea Andrei Kante sõnul ei tohi eestikeelsele õppele üleminekul ükski õpilane vajaliku hariduseta jääda. Foto: Sander Ilvest

Tallinna lapsevanemad saavad reedeni esitada taotlusi elukohajärgse kooli määramiseks 1. septembril 2024 esimesse klassi astuvatele lastele.

Lapsele elukohajärgse kooli määramise taotlusi saavad 1.–15. märtsini esitada rahvastikuregistri andmetel Tallinnas elavad lapsevanemad. Taotluse saab esitada eKoolis. Lapsevanemate esitatud taotlused on koolikoha määramisel olulised, sest ainult sealt saab Tallinna haridusamet vajalikku infot õdede-vendade õppimisest koolis ja pere koolieelistusest.

«Kuna järgmine õppeaasta toob kaasa suure muudatuse – algab üleminek eestikeelsele õppele –, on taotluse esitamine eriti oluline, sest vanematel on võimalus valida oma lapsele kas lähim eesti õppekeelega kool või eesti õppekeelele üleminev elukohajärgne kool,» selgitas abilinnapea Andrei Kante.

Koolide määramisel arvestatakse põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse ning Tallinnas kehtiva korra alusel eelkõige elukoha lähedust koolile ja õdede-vendade õppimist samas koolis, võimalusel ka vanemate eelistusi. Kui mõnda kooli soovijaid on rohkem kui koolis õppekohti, võidakse arvesse võtta elukohaandmete registreerimise aega. Eelkoolis õppimine ei ole aluseks koolikoha määramisel.

Koolikohustuslikku ikka jõudvaid lapsi on tänavu üle 4600, neist 405 last on saanud õppekoha ülelinnalise vastuvõtuga kooli ja nende vanematel ei ole vaja enam taotlust esitada. Küll aga tuleks Tallinna haridusametit teavitada siis, kui laps munitsipaalkoolis õppekohta ei vaja. Kui vanem taotlust ei esita või ei saada koolikohast loobumise teadet, määratakse lapsele lähim kool rahvastikuregistri järgse elukoha aadressi alusel.

Varasemalt ülelinnalise vastuvõtuga Tallinna Tõnismäe reaalkool on alates sellest aastast elukohajärgne kool, välja arvatud üks ülelinnalise vastuvõtuga klass. Lisaks ei avata uuest õppeaastast 1. klassi Tallinna Lilleküla gümnaasiumi Räägu õppehoones.

Teate määratud koolikoha kohta saab eKoolis taotluse esitanud vanem oma e-posti aadressile hiljemalt 20. maiks. Hiljemalt 10. juuniks tuleb lapsevanemal koolile teatada, kas laps hakkab seal õppima või mitte. Kinnitamata koolikohad jäävad vabaks ning alates 11. juunist võib kool need komplekteerida oma vastuvõtu tingimuste ja korra järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles