Riik toetab inseneeriatudengite arendusprojekte miljoni euroga

PM Haridusportaal
Copy
Raha. Pilt on illustratiivne.
Raha. Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm/Sakala

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium koostöös Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) ja Kredexi ühendasutusega toetavad 11 tudengite inseneeriavaldkonna arendusprojekti kokku ligi ühe miljoni euroga.

Toetust saavad MTÜ Tudengi Vormel, MTÜ Lapikud, Eesti Tudengisatelliidi Sihtasutus, MTÜ KuupKulgur, Neptune Second MTÜ, SolarCar Estonia MTÜ, MTÜ TalTechi Vesinikuorganisatsioon, Tehnikaüliõpilaste Selts, Tallinna Tehnikakõrgkooli Arenduskeskus, MTÜ Droonilabor. Lisaks on Mittetulundusühingule Linnamaardla projektile on tehtud osalise rahastamise ettepanek.

EAS-i ja Kredexi ühendasutuse juhatuse liikme Sigrid Harjo sõnul tõi hindamiskomisjon esile tudengite professionaalsust ja ideede ambitsioonikust. «Erinevate tudengiprojektide nagu tudengivormeli, Solaride päikseauto ja ESTCube tudengisatelliidi meeskondadest on aastate jooksul välja kasvanud omakorda uusi edukaid ettevõtteid ja nende projektide vilistlased on hinnatud valkdonna spetsialistid. Ka seekordse vooru projektid annavad selles osalejatele hindamatu kogemuse,» sõnas Harjo.

Taotlusi esitati erinevatest inseneeria valdkondadest. Innovatiivsetest algatusest tõstis komisjon esile mobiilse droonituvastussüsteemi, purje kuju mõõtmise süsteemi arendamise, vesiniku tootmis- ning kompresseerimisseadme arenduse ning masinnägemise arenduse mobiilsele robotile.

Üliõpilaste inseneeriavaldkonna arendusprojektide toetuse taotlusvooru esitati kokku 20 taotlust. Taotlusvooru eelarve maht oli ligi 1 miljon eurot ning toetust jagub täismahus 10 parimale projektile. Toetuse maksimaalne suurus ühe projekti kohta on 100 000 eurot.

Üliõpilaste inseneri valdkonna arendusprojektide toetust antakse projektidele, mille eestvedajad on ülikoolide või rakenduskõrgkoolide üliõpilased ning mille fookuses on arendustegevus mõnes insenerivaldkonnas.

Toetuse eesmärk on toetada inseneriteaduste alaste teadmiste arendamist ja nende praktikasse rakendamist koostöös ettevõtetega läbi toote või tehnoloogia arendamise. Seeläbi saavad kasu ettevõtted, kes vajavad pädevaid inseneriteadmistega töötajaid, et nende teenused ja tehnoloogiad oleksid konkurentsivõimelised, innovaatilised ja toodaksid lisandväärtust.

Sügisel on planeeritud avada kolmas taotlusvoor, kuhu on oodatud nii need ideed, mis parimate hulka ei mahtunud kui ka uued põnevad projektid. Taotlusvooru eelarve on ligi üks miljon eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles