Algatus «Tööle kaasa!» tutvustab noortele tulevast tööelu

PM Haridusportaal
Copy
Kampaania "Tööle kaasa" tutvustab noortele edasisi töövõimalusi
Kampaania "Tööle kaasa" tutvustab noortele edasisi töövõimalusi Foto: Eesti kaubandus-tööstuskoda

Noorte teadlikkuse tõstmiseks käivitub kolmapäeval algatus «Tööle kaasa!», millega kutsutakse üles koole, tööandjaid ja lapsevanemaid koostöös looma õpilastele tööeluga tutvumiseks uusi võimalusi.

Noored vajavad karjäärivalikute tegemisel varakult arusaama, mida tähendab töötamine ja millised on erinevad ametikohad. Esimesed olulised karjäärialased valikud tehakse juba põhikooli lõpus ning selleks, et neid saaks teha teadlikumalt, tuleb kasuks kokkupuude töömaailmaga ja tutvumine erinevate ametitega.

Algatuse «Tööle kaasa!» idee seisneb selles, et Eesti ettevõtted avavad uksed töötajate lastele, et neil oleks võimalus vanemate töö ja töökeskkonnaga lähemalt tutvuda. Algatus on suunatud 1.-9. klasside õpilastele, kuid soovi korral võib kaasata ka noorema või vanema vanuseastme õpilasi.

Tööandjale loob algatus võimaluse tutvustada lastele ja noortele oma valdkonda, panustada järelkasvu ning olla avalikkuses märgatud kui sotsiaalselt vastutustundlik ja peresõbralik ettevõte. Koolil võimaldab osalemine teha lapsevanemate ja ettevõtetega koostööd, mis rikastab praktilisel moel karjääriõpet. Lapsevanem saab konkreetse ja praktilise võimaluse teha kooliga koostööd, mille kaudu avada lapsele tööelu erinevaid tahke ja väärtusi ning aidata lapsel mõista, mille põhjal teha haridustee ja tööeluga seotud teadlikke valikuid. Õpilane saab algatuses osaledes teadlikumaks töömaailmas toimuvast, näeb ja saab teada, mis on tema vanema igapäevatöö, milline on tema tööpäev ja -keskkond, töö sisu ja selle väärtus.

Üle-eestiliselt toimub «Tööle kaasa!» tänavu seitsmendat korda. Eelmisel aastal osales ligi 900 tööandjat, ligi 165 kooli ja 4000 õpilast. Kõigi toimumisaastate jooksul on algatuses osalenud 17 400 õpilast, 4450 tööandjat ja 250 kooli, mis on üle poole Eesti avalikest koolidest.

Kuigi algatuse toimumiskuupäevaks on seatud 21. veebruar, et võimaldada koolidele, ettevõtetele ja lapsevanematele fokusseeritud koostöövõimalus, on mitmeid näiteid koolidest ja ettevõtetest, kes lepivad omavahel kokku teise toimumisaja, mis võib olla osapooltele mugavam. Seega tasub algatusega liituda ka juhul, kui etteseatud kuupäeval ei ole võimalik osaleda. Algatusega liitumine on väga lihtne, selleks tuleb osalev organisatsioon registreerida veebilehel www.töölekaasa.ee. Samalt lehelt leiab ka nii koolidele kui ka tööandjatele mõeldud juhendmaterjalid, kus «Tööle kaasa!» päeval osalemise erinevad etapid on samm-sammult lahti kirjutatud. Lisaks leiab sealt valiku töölehti, mida õpilased saavad täita, et õpitut paremini mõtestada.

Algatusega on võimalik liituda kahel moel. Esmalt kooli initsiatiivil, kus algatuses osaletakse kogu klassiga. Sel juhul pöördutakse tööandja poole kooli ja lapsevanema kaudu ning registreerub kool. Liituda saab ka ettevõtte või tööandja initsiatiivil, kus ettevõte korraldab praktilise õppepäeva oma töötajate lastele. Sel juhul peaks registreeruma ettevõte.

Algatust korraldab Eesti Kaubandus-Tööstuskoda koos partneritega, kelleks on Eesti Töötukassa ja Eesti Karjäärinõustajate Ühing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles