Riik jagab 2,4 miljonit maakohtades algkoolide pidamiseks (2)

PM Haridusportaal
Copy
Euro rahatähed. Pilt on illustratiivne.
Euro rahatähed. Pilt on illustratiivne. Foto: IMAGO

Kohalikud omavalitsused saavad taotleda lisatoetust maapiirkondades ühe- kuni kuueklassiliste algkoolide ülalpidamiseks, kus õpib statsionaarses õppes 20-89 õpilast.

Haridus- ja teadusminister Kristina Kallase sõnul tuleb riik omavalitsustele appi, sest paljude väikeste koolide pidamine on valdadele väga kulukas, kuid ilmselgelt laste hariduse eesmärgil vajalik.

«Lisatoetuse eesmärk on aidata omavalitsustel hoida töös just väikesed maakoolid, sest vähemalt kuni kuuenda klassini peaksid lapsed saama käia koolis oma kodu lähedal,» ütles minister.

Toetust on õigus taotleda kohalikul omavalitsusel, välja arvatud Kihnu, Ruhnu ja Vormsi, sest nemad saavad väikesaarte toetust. Toetust eraldatakse kohalikule omavalitsusele üheks kalendriaastaks iga kodulähedase algkooli või tegutsemiskoha osas eraldi ning see on mõeldud selleks, et tagada väikekoolides klassiõpetajate ja tugispetsialistide olemasolu. Klassiõpetaja tööjõukulu toetus sõltub õpilaste ja klasside arvust ning tugispetsialistide tööjõukulude ja muude kulude toetust antakse igale algkoolile või tegutsemiskohale 49 320 eurot.

Toetuse saamiseks tuleb omavalitsusel esitada ministeeriumile taotlus, kus kinnitatakse haridusvaldkonna arengukavas kokkulepitud eesmärkide poole liikumist ning taotlusega hõlmatud kodulähedase põhikooli säilitamist.

Toetusmeetme arvestuslik maht 2024. aasta riigieelarves on 2,4 miljonit eurot. Taotlusi saavad omavalitsused esitada 19. veebruarist 10. märtsini taotluste menetlemise infosüsteemis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles