Tallinn ja haridusidu ALPA Kids ühendasid eestikeelsel õppel jõud

PM Haridusportaal
Copy
Tallinna haridusameti juht Kaarel Rundu ning ALPA Kidsi esindaja Kelly Lilles
Tallinna haridusameti juht Kaarel Rundu ning ALPA Kidsi esindaja Kelly Lilles Foto: Tallinna Haridusamet

Eestikeelsele õppele ülemineku toetamiseks ostis Tallinna haridusamet 47 lasteaiale aastase ligipääsu haridusidu ALPA digiõppemängudele, lisaks koolitatakse koostöö käigus lasteaiaõpetajaid digivahendite lõimimise teemal ning kogu ühise projekti käiku ja mõju uuritakse tänapäevaste andmepõhiste meetoditega.

Tallinna haridusameti juhataja Kaarel Rundu märkis, et eestikeelsele õppele üleminekul on suur vajadus keeleoskust toetavate õppematerjalide järele. Ta rõhutas, et kuigi sobivate koostööpartnerite leidmine on keeruline, on ALPA Kids selles valdkonnas silma paistnud teaduspõhise sisu kasutuse hoolika jälgimisega.

Digiõppe võidukäik

«Digiõppevahendid on tulnud, et jääda. Tallinna haridusasutused on ALPA Kidsi edukalt kasutanud, integreerides seda Ukraina sõjapõgenike keeleõppesse. See kogemus näitab lahenduse väärtust ja potentsiaali keeleõppe parandamisel lasteaedades. Pean oluliseks välja tuua, et eriti oluline on lasteaialaste puhul tagada, et kasutatav digiõppesisu oleks õppekava toetav, mitte lihtsalt vaba aja veetmise võimalus ning seetõttu hõlmab koostöö ka koolitusi, et õpetajad saaksid rakendust teadlikult ja pädevalt kasutada,» rääkis Rundu.

ALPA Kidsi tegevjuhi Kelly Lillesi sõnul on praeguseks 80 protsenti ligipääsu saanud lasteaedadest ALPA juba oma õppetöösse integreerinud ja näha on intensiivset kasutust – selle lühikese ajaga on tehtud üle 4000 mängukorra. «Kõige populaarsemad mängud on praeguse kasutuse põhjal kujundite, tunnete- ja värvinimede õppimine ning rühmitamine ja kirja eelharjutused. Kõige aktiivsemate kasutajate seas on näiteks Tallinna Kuristiku lasteaed, Tallinna Tähekese lasteaed, lasteaed Kelluke, Tallinna Arbu lasteaed ja Tallinna Kihnu lasteaed,» rääkis Lilles.

Lastele meeldib

Tallinna Kihnu lasteaia direktori Eve Kalimulina sõnul on nende lasteaias ALPA mängud nii laste kui ka õpetajate poolt väga hästi vastu võetud. «Mängudesse on lõimitud erinevad valdkonnad raskusastmete lõikes, mis omakorda toetab õpetajaid tegevuste kavandamisel eri vanuses lastega. Mitmed õpetajad on suutnud mänge integreerida juba ka õuesõppesse, et hoida ekraaniaeg tasakaalus. Huvitav on ka asjaolu, et ALPA mängude mängimine lasteaias on suurendanud lapsevanemate huvi keeleõppe toetamise vastu ka koduses miljöös,» tõdes Kalimulina.

ALPA Kids loob koos Eesti õpetajate ja teadlastega digiõppemänge, mis võimaldavad lastel õppida tähestikku, numbreid ja rikastada oma sõnavara. Mängudesse on põimitud palju eesti kultuuri elemente. Kuigi mängud on mõeldud kolme- kuni kaheksa-aastastele eesti emakeelega lastele, sobivad need ka vanematele lastele, kes õpivad eesti keelt teise keelena, kuni teise kooliastmeni. Lisaks on mobiilirakenduses teise keelena eesti keelt õppivatele lastele loodud erifunktsioon – kõneaeglusti, mis kohandab automaatselt rakenduse kõne kiirust, et toetada keele õppimist. ALPA eestikeelsetel mängudel on kokku üle 100 000 kasutaja, nende seas üle 350 haridusasutuse, kes on integreerinud mängud enda õppeprotsessi.

Vastavalt eestikeelsele õppele ülemineku reformile muutub 1. septembrist 2024 koolieelsete lasteasutuste õppe- ja kasvatustegevus ning 1. ja 4. klasside õppetegevus eestikeelseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles