Teaduste akadeemia otsib tehisintellekti uurijat

PM Haridusportaal
Copy
Tehisaru on jõudnud ka koolidesse ning selle uurijaid on nüüd vaja aina rohkem. Pilt on illustreeriv.
Tehisaru on jõudnud ka koolidesse ning selle uurijaid on nüüd vaja aina rohkem. Pilt on illustreeriv. Foto: Madis Veltman

Eesti teaduste akadeemia kuulutas välja konkursid eesti keele ja selle õpetamise uurija-professori ning tehisintellekti uurija-professuuri toetamiseks.

Tehisintellekti valdkonna uurija-professuuri juhiks on oodatud kandideerima teadlased, kes planeerivad keskendumist kas tehisintellekti arendamise ja/või kasutamisega seonduvatele väljakutsetele või tehisintellekti rakendamisega seotud majanduslikele, sotsiaalsetele, hariduslikele ja/või kultuurilistele aspektidele.

Uurija-professoriks või uurija-professuuri juhiks võib kandideerida isik, kellel on Eesti doktorikraad või sellele vastav välisriigi akadeemiline kraad ning kes vastab teemapõhise akadeemia professori kvalifikatsiooninõuetele (vaata nõudeid siit).

Valitud kandidaadi, Eesti ülikooli või teadusasutuse ja Eesti teaduste akadeemia vahel sõlmitakse kolmepoolne leping uurija-professori ametikoha avamiseks ning uurija-professuuri loomiseks.

Eesti keele ja selle õpetamise uurija-professor valitakse kaheaastaseks perioodiks (2024–2026) ning tehisintellekti uurija-professuuri juht üheks aastaks (2024–2025). Mõlema puhul on toetus 70 000 eurot ühe aasta kohta.

Konkurssidel osaleda soovijatel tuleb täita hiljemalt 12. märtsiks taotlusvorm akadeemia konkursside e-keskkonnas.

Eesti keele ja selle õpetamise valdkonnas on oodatud taotlejad, kes soovivad keskenduda eesti keelele kui Eesti ühiskonna kestliku arengu tagamisele.

Mitmete eesti keele arengu seisukohast oluliste teemade hulgast tõuseb esile eesti keele omandamine, seda nii seoses üleminekuga eestikeelsele koolile kui ka ühiskonna üldise keelelise mitmekesistumisega.

Eesti keele kasutuse laiendamiseks ja kõnelejate keeleturvatunde loomiseks on oluline mõista erinevaid keelepraktikaid ja keele eri kasutusvaldkondade vajadusi. Kõnesolev uurija-professuur haarab seega ka sotsiolingvistika ning mitmekeelsuse ja keeleõppe uuringuid nii teoreetilises kui ka rakenduslikus võtmes.

Konkurssidel osaleda soovijatel tuleb täita hiljemalt 12. märtsiks taotlusvorm akadeemia konkursside e-keskkonnas.

Lähem info eesti keele ja selle õpetamise uurija-professori konkursi kohta on leitav siit.

Tehisintellekti uurija-professuuri konkursi kohta saba leida infot siit.

Rohkem infot akadeemia uurija-professorite kohta leiab siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles