Tänavusel kolme minuti loengute finaal-galal osaleb 16 noorteadlast

PM Haridusportaal
Copy
Tarmo Soomere.
Tarmo Soomere. Foto: Madis Veltman

Eesti Teaduste Akadeemia korraldusel toimub reedel kell 18 konkursi «Teadus 3 minutiga» finaal-gala, kus 16 noorteadlasest finalisti seast valitakse viis parimat.

Võistlejad peavad oma aastaid kestnud teadustööst rääkima asjalikult, arusaadavalt ja põnevalt vaid kolme minuti jooksul.

Loengute üks algataja ja eestvedaja, Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere on kolme minuti loengute formaati võrrelnud europarlamendi 90 sekundi pikkuste kõnedega. Selle aja jooksul peab rääkija oma sõnumi täielikult edastama, tehes seda meeldejäävalt, kolleege kõnetavalt ja muidugi ka sisuliselt täpselt. Oskus seletada oma teadmised ja oskused lahti kompaktselt ja ühiskonda kõnetavalt, minetamata samas teaduslikku rangust, on väärtus omaette,» sõnas Tarmo Soomere.

Finaalis osalevad doktorandid ja noorteadlased esindavad Tallinna Ülikooli, Eesti Keele Instituuti, Eesti Kunstiakadeemiat, Tartu Ülikooli, Tallinna Tehnikaülikooli ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiat.

Piduliku sündmuse otseülekannet saavad kõik huvilised jälgida akadeemia kodulehel, Facebooki lehel, Youtube'i kanalis või Novaatori portaalis.

Sel aastal kuuluvad konkursi žüriisse teaduste akadeemia president Tarmo Soomere, riigikogu liige Kadri Tali, lavastaja ja näitleja Karl Laumets, ajakirjanikud Anu Välba ja Urmas Jaagant, koolijuht Pille Kaisel, ettevõtja Hannes Tamjärv ning Eesti Energia juht Andrus Durejko.

Õhtut juhib teleajakirjanik Margus Saar.

Galaüritusele on eelnenud ülikoolide sisekonkursid ja koolitused esinemisoskuse treenimiseks. Samuti kirjutas iga finalist oma uurimustööst populaarteadusliku artikli. Lood ilmuvad Novaatori portaalis alates 23. jaanuarist.

Konkursi ja sellele eelnevate koolituste peamine eesmärk on pakkuda noortele teadlastele praktilist kogemust avalikkuse ees esinemiseks ja oma teadustöö tutvustamiseks. Samuti aitavad kolme minuti loengud edendada eestikeelset teaduskommunikatsiooni.

Juba kaheksandat korda toimuva konkursi koostööpartner on Eesti Rahvusringhääling. Konkurssi toetatakse Eesti Readusagentuuri teaduse populariseerimise projektikonkursi kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles